• Απαντήσεις ειδικότητας
  Γραφίστας Εντύπου και Ηλεκτρονικών Μέσων

  Στη σύνδεση αυτή μπορείτε να βρείτε όλες τις νέες ερωτήσεις μαζί με τις απαντήσεις που αφορούν την ειδικότητα Γραφίστας Εντύπου και Ηλεκτρονικών Μέσων Περισσότερα
 • Τεχνολογία των Εκτυπώσεων

  Το βιβλίο Τεχνολογία των Εκτυπώσεων διδάσκεται στην Γ' τάξη των Ε.ΠΑΛ. στην ειδικότητα Γραφικών Τεχνών του τομέα Εφαρμοσμένων Τεχνών και είναι μάθημα που εξετάζεται πανελλαδικά. Περισσότερα
 • Εκπαιδευτικά Προγράμματα

  Στην ενότητα αυτή υπάρχουν μία σειρά από έργα και δραστηριότητες που συμμετείχα με ομάδες μαθητών της ειδικότητας γραφικών τεχνών στα ΤΕΕ και ΕΠΑΛ από το 1996 έως το 2013 Περισσότερα
 • 1
 • 2
 • 3


Απαντήσεις της ομάδας Β_(Από 1 έως 130)

ΟΜΑΔΑ Β. ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

1. Με ποιους τρόπους σύνθεσης εκφράζουμε "αντίθεση" και με ποιους «αρμονία»;

Οι συνθετικοί τρόποι με τους οποίους εκφράζουμε την αντίθεση είναι: ισορροπία, ασυμμετρία, ακανόνιστο, διάσπαση, πολυπλοκότητα, κίνηση, ποικιλία, τόλμη, παραμόρφωση και βάθος.

Οι συνθετικοί τρόποι με τους οποίους μπορούμε να εκφράσουμε την αρμονία είναι η ισορροπία, συμμετρία, κανονικότητα, ενότητα, απλότητα, στάση, λεπτότητα, συνοχή, επίπεδο, ακρίβεια κ.α.

2. Αναφέρατε όλα τα πιθανά βάρη μιας γραμματοσειράς και τις επιμέρους διαβαθμίσεις τους; Ποιός ο ρόλος τους και ποιά η συνήθης χρήση τους, κατά περίπτωση;

Μια πλήρη οικογένεια γραμμάτων περιλαμβάνει όλους τους τύπους των στοιχείων ανάλογα με το πάχος, το πλάτος και τη κλίση. Τα βάρη είναι η σχεδιαστικές διαφοροποίησεις μιας γραμματοσειράς με στόχο να αποδοθούν διαφορετικές εντάσεις.

Έτσι ανάλογα με το πάχος τα χωρίζουμε

 • Λευκά (light, thin)
 • Κανονικά (regular ή
 • Μαύρα (
 • Ημίμαυρα (
 • Βαριά ((extra bold)
 • Heavy black
 • Ultra black

Ανάλογα με το πλάτος

 • Στενά ή όρθια (condensed ή
 • Κανονικά (regular ή
 • Τετράγωνα ή φαρδιά (extendedή

Ανάλογα με τη κλίση

Όρθια

 • Πλάγια ή κυρτά (

3. Τι ονομάζουμε Γραφιστική και σε ποια κατηγορία ανήκει;

Με τον  όρο γραφιστική αναφερόμαστε σε μια σειρά καλλιτεχνικών και επαγγελματικών ειδικοτήτων που επικεντρώνονται στην οπτική επικοινωνία και την παρουσίαση. Διάφορες μέθοδοι χρησιμοποιούνται για να δημιουργήσουν και να συνδυάσουν τα σύμβολα, εικόνες ή / και λέξεις για να δημιουργήσουν μια οπτική αναπαράσταση των ιδεών και των μηνυμάτων. Ένας γραφίστας μπορεί να χρησιμοποιήσει τυπογραφία, εικαστικές τέχνες και τεχνικές διάταξης σελίδας για να παράγει το τελικό αποτέλεσμα. Η γραφιστική συχνά αναφέρεται τόσο στη διαδικασία (σχεδιασμός) μέσω της οποίας δημιουργείται η επικοινωνία όσο και στα προϊόντα (σχέδια) που παράγονται.

Η γραφιστική ανήκει σε μία ευρύτερη κατηγορία που ονομάζεται γραφικές τέχνες. Στις γραφικές τέχνες εκτός από το σχεδιασμό έχουμε και την αποτύπωση των σχεδιαστικών ιδεών σε μία σειρά από όμοια αντίτυπα χρησιμοποιώντας πολλές μεθόδους και τεχνικές εκτύπωσης όπως τυπογραφία, όφσετ, μεταξοτυπία κλπ

4. Τι είναι εταιρική ταυτότητα και τι περιλαμβάνει;

Η εταιρική ταυτότητα είναι το σύνολο των οπτικών στοιχείων που χρησιμοποιούνται ως διακριτικά μιας εταιρείας, ενός προϊόντος, οργανισμού, περιοδικού, εφημερίδας κλπ.. Περιλαμβάνει το λογότυπο, το σήμα και τα χρώματακαι ορισμένες φορές και κάποια σχέδια ή σχήματα που χρησιμοποιούνται ως συνοδευτικά στοιχεία.

5. Τι είναι λογότυπο μιας εταιρείας και ποιος είναι ο ρόλος του;

Λογότυπο είναι ο σταθερός και ιδιαίτερος τρόπος με τον οποίο γράφεται ένα όνομα ή επωνυμία. Είναι μια «λέξη - εικόνα» με ειδικά σχεδιασμένη τυπογραφική φόρμα. Το λογότυπο διευκολύνει την οπτική επικοινωνία ανάμεσα στην επιχείρηση και το κοινό δημιουργώντας άμεσους συνειρμούς, συσχετισμούς, αναφορές και οπτική επαφή και εν συνεχεία μία μόνιμη κι ευνοϊκή εντύπωση για την εταιρεία ή τα προϊόντα που εκπροσωπεί.

6. Πότε θεωρούμε ότι μία σύνθεση είναι "στατική";

Στατική θεωρείται μία σύνθεση, όταν η επιφάνεια, η θέση και ο τρόπος ταξινόμησης των στοιχείων της εκπέμπουν ένα ανάλογο στατικό εσωτερικό περιεχόμενο. Σ’ αυτό συμβάλλει η παρουσία των αόρατων αλλά υπαρκτών ισορροπημένων δυνάμεων του περιβάλλοντα χώρου, που δρουν πάνω στα στοιχεία της, σύμφωνα με τους νόμους της φύσης.

Μια σύνθεση μοιάζει στατική, συντηρητική και χωρίς ενδιαφέρον όταν συγκεντρώνεται στο κέντρο ακριβώς της επιφάνειας, οπότε μοιάζει ακίνητη, πληκτική στην απόλυτη ισορροπία της.

7. Τι είναι η τελική μακέτα ενός εντύπου;

Η τελική μακέτα είναι το τελειοποιημένο προσχέδιο, η τελική ολοκληρωμένη εντύπωση και παρουσίαση του αποτελέσματος πριν την εκτύπωση, σύμφωνα με τις τελευταίες διορθώσεις,  παρατηρήσεις και αποφάσεις μεταξύ δημιουργικού γραφείου και πελάτη, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί ένα χρήσιμο οδηγό-βοήθημα για το τυπογράφο, διότι περιέχει και τις ανάλογες τυπογραφικές οδηγίες.

8. Ποιος είναι ο ρόλος του εικαστικού μέρους της συσκευασίας ενός προϊόντος;

Το εικαστικό μέρος της συσκευασίας παίζει σημαντικό ρόλο τόσο στην προβολή του προϊόντος, όσο και στην παρουσία του, μέσα στον άκρως ανταγωνιστικό χώρο της αγοράς και στην εμπορική βιωσιμότητά του.

Πρέπει να τηρεί όλους του κανόνες αισθητικής αρτιότητας, να είναι όμορφη κι ελκυστική, για να αποτελεί ένα πολύ δυνατό μέσο επικοινωνίας ανάμεσα στον κατασκευαστή του προϊόντος και τον αποδέκτη καταναλωτή. 

Με άλλα λόγια, το εικαστικό μέρος της συσκευασίας καθορίζει ως ένα βαθμό την εικόνα του προϊόντος στην αγορά.

9. Τι είναι η αφίσα, ποιος είναι ο στόχος της, ποια τα συνθετικά στοιχεία της;

Η αφίσα είναι μία τυπωμένη επιφάνεια συνήθως μεγάλου μεγέθους, που αναρτάται σε τοίχο ή σε άλλη παρόμοια επιφάνεια και αποτελεί ένα σημαντικό μέσο οπτικής επικοινωνίας.

Κύριος στόχος  είναι η διαφήμιση αλλά και η  προπαγάνδα η διαμαρτυρίας ή ένας τρόπος για να περάσει ένα μήνυμα. Οι αφίσες μπορούν να έχουν επίσης προσωπική χρήση, ειδικά για τους νέους ανθρώπους, καθώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν χαμηλού κόστους διακοσμητικά.

Τα συνθετικά στοιχεία μιας αφίσας είναι κυρίως το κείμενο και οι εικόνες. Στο παρελθόν είχαν αποκλειστικά κείμενο και στη συνέχεια με την ανακάλυψη της λιθογραφίας και φυσικά της εικόνας αναπτύχθηκε σε μεγάλο βαθμό.

10. Ποιες είναι οι κυριότερες διαφορές του παιδικού βιβλίου από οποιδήποτε άλλο βιβλίο με τυπογραφικά και σχεδιαστικά κριτήρια;

Στη περίπτωση του παιδικού βιβλίου μπορούμε να ξεχωρίσουμε κάποιες ιδιαιτερότητες που αφορούν το σχεδιασμό αλλά και τη τυπογραφία της έκδοσης. Σίγουρα η επιλογή των τυπογραφικών στοιχείων θα πρέπει να είναι αρκετά μεγάλη σε μέγεθος ώστε να είναι ευανάγνωστα τόσο σε τίτλους, υπότιτλους αλλά και το κυρίως κείμενο. Να περιλαμβάνει εικόνες και ζωγραφιές που να είναι ευχάριστες και επεξηγηματικές στο κείμενο και να τραβάει με αυτό τον τρόπο τον μικρό αναγνώστη. Το γραφιστικό στήσιμο να είναι πιο ελεύθερο απ ότι στους ενήλικους αναγνώστες.

11. Γράψτε τρία κριτήρια έτσι ώστε ένα λογότυπο να χαρακτηρίζεται ως επιτυχημένο.

 Ένα λογότυπο θα πρέπει να είναι λειτουργικό, αισθητικά άρτιο και να αντιπροσωπεύει επάξια την υπηρεσία ή το προϊόν στο οποίο αναφέρεται, δημιουργώντας μια ευνοϊκή εντύπωση. Επίσης πρέπει να διευκολύνει την οπτική επικοινωνία μεταξύ εταιρείας ή προϊόντος και του κοινού, μεταδίδοντας ένα περιεκτικό και πιστικό οπτικό μήνυμα.

12. Αναφερθείτε αναλυτικά στο Σχεδιασμό της συσκευασίας/Packaging (στόχος, λειτουργίες, παράμετροι, περιορισμοί, οτπικός έλεγχος).

Ο σχεδιασμός της συσκευασίας σήμερα θεωρείται εξαιρετικά σημαντικός στη προώθηση ενός προϊόντος. Έρευνες έχουν δείξει ότι 8-10 δευτερόλεπτα αρκούν για να επιλέξει κάποιος. Η έλξη οφείλεται κατά 35% στη συσκευασία και κατά 25% στην τιμή, ενώ κατά 20% στο προϊόν γιατί είναι οικείο στον και κατά 19% λόγω κάποιας ιδιομορφίας του.

 Το design είναι εκείνο που καθορίζει την πρώτη και την θεμελιώδη εικόνα που δημιουργεί ο άνθρωπος στο μυαλό του για ένα προϊόν. Το design είναι το αναπόσπαστο μέρος της συσκευασίας που της αποδίδει τις δύο από τις τρείς βασικές λειτουργίες της, την αισθητική, και σε μεγάλο βαθμό, τη λειτουργικότητα.

 Τα υποκριτήρια αξιολόγησης του design της συσκευασίας είναι: 

  1. η οπτική επικοινωνία της συσκευασίας
  2. οι αρχές γραφιστικής σχεδίασης
  3. ο κατασκευαστικός σχεδιασμός
  4. τα τεχνικά εκτυπωτικά θέματα
  5. τα τεχνικά κατασκευαστικά θέματα:
  6. η νομοθεσία (επισήμανση, μεγέθη, πληροφόρηση κλπ

 Η λειτουργικότητα και η δομική αρτιότητα της συσκευασίας είναι κρίσιμες παράμετροι για την επίτευξη των βασικών σκοπών της. Κρίσιμοι παράμετροι για το κριτήριο αυτό είναι: 

  1. οι φυσικοχημικές ιδιότητες υλικών
  2. η εκτυπωσιμότητα
  3. η διαμορφωσιμότητα της συσκευασίας
  4. το περιβάλλον
  5. η νομοθεσία 

οι βασικές λειτουργίες της συσκευασίας εξαρτώνται από 3 βασικές παραμέτρους: 

  1. Την Αισθητική
  2. Τη Λειτουργικότητα
  3. Τη Δομική Επάρκεια 

13. Ποιους τρόπους δίπλωσης ενός πολύπτυχου γνωρίζετε; Σχεδιάστε τρεις από αυτούς. 

Υπάρχουν πολλά είδη διπλωμάτων για μπροσούρες κι έντυπα όπως φαίνονται και στα σχήματα παρακάτω. Χαρακτηριστικό γνώρισμα των συγκεκριμένων εντύπων αποτελούν οι δυνατότητες διπλώματος των πτυχών τους - εξού και η ονομασία πολύπτυχα – δημιουργώντας μια ποικιλία μορφών, τις οποίες μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ανάλογα με το έντυπο που θέλετε να δημιουργήσετε. Για παράδειγμα, τα δίπτυχα επιλέγονται κυρίως για ευχετήριες κάρτες, προσκλήσεις και προγράμματα εκδηλώσεων ή συνεδρίων, για μια σύντομη και συνοπτική εταιρική παρουσίαση ή παρουσίαση προϊόντος και υπηρεσίας. 

Η γενικότερη φιλοσοφία στο τρόπο διπλώματος είναι ο παρακάτω

Ενώ για κάθε ξεχωριστό τύπο έχουμε όπως δείχνει και το παρακάτω σχήμα:

Τετρασέλιδο ή δίπτυχο (Halffold)

Τρίπτυχο (Trifold)

Δίπλωμα Χάρτη (mapfold)

Τρίπτυχο τύπου παραθύρου (3-panelGatefold)

8 σέλιδο τύπου ακορντεόν (4-PanelAccordionFold) κλπ

14. Ποια είναι τα βασικά γεωμετρικά σχήματα και ποιο βασικό χρώμα αντιστοιχεί στο κάθε σχήμα κατά τον Itten και τον Kandinsky;

Το τετράγωνο: Σύμβολο της ύλης, της βαρύτητας και του αυστηρού περιορισμού. Σ αυτή την οικογένεια ανήκουν ο σταυρός, το ορθογώνιο, ο μαίανδρος και τα αντίστοιχα παράγωγα. Στο τετράγωνο αντιστοιχεί το κόκκινο χρώμα της ύλης. Το βάρος και η πυκνότητα του κόκκινου ταιριάζουν στο στατικό και βαρύ σχήμα του τετραγώνου.

Τρίγωνο: Είναι το σύμβολο της σκέψης και έχει μαχητικό και επιθετικό χαρακτήρα όπως ρόμβος, το τραπέζιο και τα αντίστοιχα παράγωγα. Στο τρίγωνο αντιστοιχεί το κίτρινο χρώμα.

Κύκλος: Είναι σύμβολο του πνεύματος κινούμενο μέσα από την ενότητά του. Προξενεί ένα αίσθημα χαλάρωσης και συνεχούς ροής. Στην οικογένεια του κύκλου ανήκουν τα καμπύλα σχήματα με κυκλικό χαρακτήρα όπως η έκλειψη, το ωοειδές, η κυματοειδής καμπύλη και όλα τα αντίστοιχα παράγωγα. Στο κύκλο αντιστοιχεί το μπλε χρώμα.

15. Να αναπτύξετε τους τρεις βασικούς τρόπους μετάδοσης - πρόσληψης εικαστικού μηνύματος.

Η εικόνα του έργου αντικειμενικά. Αυτό φαίνεται σε ένα έργο χωρίς το νόημα που κρύβεται πίσω του ή κάποια βαθύτερη έννοια. Το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένο, το μέγεθός του και οι τεχνικές του. Οι επιλογές του καλλιτέχνη στην σύνθεση του έργου και των χρωματικών εντάσεων ή της απουσίας χρώματος είναι καθοριστικές.

Το νόημα του έργου πέρα από την οπτική του εικόνα. Εάν αφηγείται ένα γεγονός, μία ιστορία. Εάν προτείνει μία άποψη πάνω σε κάποια ζήτημα, παραδειγματίζει ή «σχολιάζει». Ο τίτλος που έχει δώσει ο καλλιτέχνης για το έργο του, πολλές φορές παραπέμπει προς αυτή την κατεύθυνση και διευκολύνει τον θεατή στην νοημοδότηση του έργου.

Η υποκειμενική ερμηνεία του έργου. Το συναίσθημα που θα προκαλέσει ένα έργο και η ατμόσφαιρα που μπορεί να εκλαμβάνονται πολύ διαφορετικά από κάθε θεατή. Ο καθένας αλληλεπιδρά με το έργο με έναν προσωπικό και υποκειμενικό τρόπο. Εδώ σίγουρα παίζει ρόλο το προσωπικό γούστο του θεατή, η ψυχική του διάθεση και η εικαστική του «παιδεία».

16. Στις αρχές του 20ου αιώνα έγινε από το Γάλλο Thibaudeau μια ταξινόμηση των γραμμάτων σε τέσσερις μεγάλες κατηγορίες. Ποιες είναι αυτές και ποια τα ιδιαίτερα χαρακτρηριστικά τους;

  1. Τα ισοπαχή (Γραμματοσειρές που οι χαρακτήρες τους έχουν γραμμές ίσου πάχους πχ UniverseArial)
  2. Τα Αιγυπτιακά (Ανισοπαχή με πατούρα τετραγωνισμένη πχ Beton)
  3. Ελζεβίρ (Ανισοπαχή με πατούρα καμπυλωτή πχ GaramondTimesPalatino)
  4. Ντιντό (Ανισοπαχή με πολύ λεπτή πατούρα πχ Dido)

17. Ποια είναι τα βασικά στοιχεία της εικόνας για την ανάγνωση της εικαστικής γλώσσας;

Τα βασικά στοιχεία της εικόνας είναι τα πρώτα εργαλεία για την ανάγνωση της εικαστικής γλώσσας. Αυτά είναι τα Συνθετικά στοιχεία κάθε ζωγραφικής παράστασης στην απλούστερη μορφή τους.

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι τα βασικά, οπτικά στοιχεία κάθε εικαστικής παράστασης αποτελούν το «εικαστικό» αλφάβητο:

  1. Το Σημείο
  2. Η Γραμμή
  3. Το Σχήμα
  4. Η Διεύθυνση
  5. Το Χρώμα
  6. Ο Τόνος
  7. Η Υφή

18. Αναφέρατε τρία κριτήρια έτσι ώστε ένα λογότυπο να χαρακτηρίζεται ως επιτυχημένο.

Ένα λογότυπο θα πρέπει να είναι λειτουργικό, αισθητικά άρτιο και να αντιπροσωπεύει επάξια την υπηρεσία ή το προϊόν στο οποίο αναφέρεται, δημιουργώντας μια ευνοϊκή εντύπωση. Επίσης πρέπει να διευκολύνει την οπτική επικοινωνία μεταξύ εταιρείας ή προϊόντος και του κοινού, μεταδίδοντας ένα περιεκτικό και πιστικό οπτικό μήνυμα.

19. Τι είναι σήμα και τι σύμβολο;

Σήμα ονομάζεται οποιοδήποτε σύμβολο το οποίο μπορεί να αξιοποιηθεί για συμβολική, προφορική ή γραπτή επικοινωνία, εξ αποστάσεως ή εκ του σύνεγγυς.

Ο όρος Σύμβολο αποδίδεται σε οτιδήποτε που αντιπροσωπεύει μία έννοια, είτε ως σημείο (απεικόνιση), είτε ως πρόσωπο που ενσαρκώνει συγκεκριμένη έννοια, κατά παραδειγματικό τρόπο, ή συναισθηματικό φόρτο, ή κάποιο γεγονός, ομοίως με ιδιαίτερη φόρτιση.

Παραδοσιακά κάθε σύμβολο φέρεται (παρουσιάζεται) με διττή απεικόνιση (ορατή και σημαινόμενη) και με τριπλή σημασιολογία που αποτελεί και το χαρακτηριστικό του. Για παράδειγμα το περιστέρι αποτελεί σύμβολο ειρήνης, έτσι η απεικόνισή του ως σύμβολο παρουσιάζει ένα περιστέρι, (ορατή απεικόνιση), και ταυτόχρονα αλληγορικά την ειρήνη (αλληγορική απεικόνιση), στη συνέχεια αυτό δημιουργεί με τη σειρά του ένα συναίσθημα φόρτου επί της συγκεκριμένης αλληγορικής σημασίας, διάφορης έντασης, που αποτελεί και τον επ΄ αυτού του συμβόλου ψυχισμό (θετικό, αρνητικό ή αδιάφορο). Συνεπώς τα διακριτά μέρη του κάθε συμβόλου είναι τρία.

Το σύμβολο μπορεί να είναι ένα αντικείμενο ή σημείο, ή πρόσωπο, ή φράση, ή γεγονός που χρησιμοποιείται για να αναπαραστήσει μια έννοια, ιδέα ή παρεμφερή πληροφορία του αντικειμένου. Ποτέ όμως η ίδια η ιδέα. Το αναγνωριστικό σχήμα, σημάδι ή αναπαράσταση συμβάλλει (εξ ου και το όνομα) στην αποκρυπτογράφηση του νοήματος που αυτό φέρει. Έτσι, η συμβολική αναπαράσταση εννοιών και αντικειμένων είναι η βάση της επικοινωνίας μεταξύ δύο ή περισσότερων υποκειμένων. Συνεπώς το κάθε σύμβολο αποτελεί μέσον επικοινωνίας.

20. Τι ονομάζουμε στήσιμο σελίδας (lay out); Τι περιλαμβάνει και ποιος ο στόχος του;

Η αισθητικά καλή διάταξη των στοιχείων που θα συγκροτήσουν το έντυπο, σε μορφή προσχεδίου, ονομάζεται λέι άουτ. Η εργασία αυτή γίνεται από το γραφίστα βάσει οδηγιών του επιμελητή της έκδοσης. Είναι ένα σκαρίφημα που ως αφετηρία έχει τα δεδομένα της σελιδοποίησης και παρουσιάζει αναλυτικά τη γενική εμφάνιση της σελίδας που πρόκειται να τυπωθεί, υποδεικνύοντας τη σχέση μεταξύ εικόνων και κειμένου.

Το λέι άουτ κατασκευάζεται σε ειδικά χαρτιά με βοηθητικές γαλάζιες γραμμές, σχεδόν για όλες τις εργασίες που περιέχουν συνδυασμό εικόνων και κειμένων. Παρουσιάζει τα κοινά χαρακτηριστικά όλων των σελίδων ενός εντύπου που έχουν την ίδια μορφή, όπως: διαστάσεις σελίδας, θέσεις κεφαλίδας και υποσέλιδου, λευκά περιθώρια σελίδας, θέσεις κειμένων, διαστάσεις στηλών (εάν υπάρχουν), θέσεις και διαστάσεις εικόνων κ.λ.π. Επάνω του επικολλούνται κείμενα καθώς και όλα τα υπόλοιπα γραμμικά στοιχεία, όπως για παράδειγμα τα πλαίσια των εικόνων.

Σήμερα η μελέτη αυτή για την κατασκευή των σελίδων γίνεται με ηλεκτρονικά μέσα, σε ειδικά προγράμματα ηλεκτρονικών υπολογιστών. Αρχικά, σχεδιάζεται το πρότυπο της σελίδας με όλες τις βοηθητικές γραμμές-οδηγούς και στη συνέχεια, οι σελίδες μορφοποιούνται σε αρχεία που βασίζονται στο σχέδιο του προτύπου.

21. Με το όρο διαφημιστική καταχώριση σε τι αναφερόμαστε; Αναπτύξτε την απάντησή σας.

Διαφημιστική καταχώρηση είναι πιο διαδεδομένος τρόπος έντυπης προώθησης στην αγορά ενός καταναλωτικού αγαθού αλλά και υπηρεσία καθώς και η προβολή πολιτικών και πολιτιστικών θεμάτων. Αποτελεί τη πιο διαδεδομένη μορφή εμπορικής προώθησης στην αγορά. την γνώση και τέχνη από τον γραφίστα και περιέχει μήνυμα στόχο και πληροφορία προσελκύοντας τον ενδιαφερόμενο και χτίζοντας μια σχέση επικοινωνίας. Περιλαμβάνεται κυρίως στο περιοδικό τύπο σαν μέρος της ύλης και είναι ένα σημαντικό έσοδο. Η καταχώρηση θα πρέπει να ξεχωρίζει από την υπόλοιπη ύλη του περιοδικού ώστε να ξεχωρίζει όσο γίνεται περισσότερο και να κεντρίζει τη προσοχή του αναγνώστη ώστε να περνάει το μήνυμα στους υποψήφιους πελάτες.

22. Τι ονομάζουμε κοπτικό μιας συσκευασίας; Ποια τα χαρακτηριστικά των γραμμών του;

Η συσκευασία είναι μία σημαντική παραγωγική διαδικασία στις γραφικές τέχνες. Τα διάφορα είδη συσκευασιών πρέπει να έχουν συγκεκριμένες ιδιότητες ώστε να προστατεύουν το προϊόν, να είναι εύκολο στη μεταφορά, στο άνοιγμα, στο κλείσιμο κλπ. και αυτά είναι απόλυτα συνδεδεμένο τόσο με το λειτουργικό όσο και το αισθητικό αποτέλεσμα.

Η δημιουργία ενός κουτιού που περιλαμβάνει ένα προϊόν απαιτεί τη χρήση κοπτικού που στην ουσία είναι μία ξύλινη κατά κύριο λόγο επιφάνεια πάνω στην οποία σε μορφή μηχανικού σχεδίου είναι τοποθετημένες σταθερά μεταλλικές λάμες με αιχμηρές και μη αιχμηρές άκρες.

Ο γραφίστας που σχεδιάζει τη συσκευασία θα πρέπει να υπολογίσει και στο σχεδιασμό και τη δημιουργία ενός κοπτικού. Ο σχεδιασμός αυτός γίνεται με συνεχόμενη γραμμή εκεί που θα πρέπει να κοπεί το χαρτί/ χαρτόνι ενώ εκεί που θα διπλωθεί γίνεται με τη χρήση διακεκομμένων γραμμών

Οι χάρτινες επιφάνειες που τυπώνονται σε φύλλα θα πρέπει στη συνέχεια να κοπούν από τις αιχμηρές άκρες του καλουπιού ενώ σε ενώ κάποια άλλα να δημιουργήσουν πικμάνσεις από τις μη αιχμηρές για να είναι πιο εύκολο το δίπλωμά τους και το κόλλημά τους όπου αυτό χρειαστεί.

23. Τι είναι τα εικονογράμματα (pictogramms); Αναφέρατε 3 χρήσεις τους στο πεδίο της οπτικής επικοινωνίας.

Τα εικονογράμματα είναι σύμβολα που αντιπροσωπεύουν εικόνες ή έννοιες. Παραδείγματα αυτών τα σήματα της τροχαίας, σημάνσεις ξενοδοχείων, επικινδυνότητα χημικών προϊόντων κλπ

24. Πως ονομάζεται το εικονογραφημένο σενάριο μιας τηλεοπτικής ή διαφημιστικής παραγωγής; Αναφέρετε επιγραμματικά τουλάχιστον 2 τεχνικές υλοποίησης.

Ονομάζεται storyboard.

Τεχνική που στηρίζεται στη θέση της κάμερας:

  1. Mακρινή / Ευρεία λήψη (Wide / Long shot) λήψη πλάνου από μακριά
  2. Μεσαία λήψη (Medium shot) λήψη πλάνου από μεσαία απόσταση
  3. Κοντινή λήψη (Close-Up) πχ λεπτομέρειες προσώπου)

Τεχνική που στηρίζεται στη κίνηση της κάμερας:

  1. Zoom in - λήψη με κίνηση κάμερας που πλησιάζει προς το θέμα
  2. Zoom out - λήψη με κίνηση κάμερας που απομακρύνεται από το θέμα

25. Τι είναι «στυλιζάρισμα» αντικειμένου και τι εξυπηρετεί; Που εφαρμόζεται; Αναφέρατε 2 χαρακτηριστικά εφαρμοσμένα παραδείγματα.

Στυλιζάρισμα λέγεται το τελικό στάδιο της απλοποίησης ενός σχεδίου, με την αναγωγή των επιμέρους φορμών σε αρχέτυπα (απλούστερα) σχήματα για καλύτερη κατανόηση.

Με το όρο «απλοποίηση» εννοούμε τη διαδικασία της αφαίρεσης των επιμέρους λεπτομερειών κρατώντας τη χαρακτηριστική φόρμα κατά τη σχεδίαση κάποιων αντικειμένων.

Το στυλιζάρισμα βοηθά στη γραφιστική, στη χρήση ευκολονόητων χαρακτηριστικών σχημάτων, άμεσα κατανοητών και στη διευκόλυνση της τοποθέτησης χρώματος.

26. Αναφέρατε μερικές από τις "ενδείξεις" που προβλέπεται να είναι εμφανείς σε μια ετικέτα/συσκευασία.

 • Την ονομασία πώλησης του προϊόντος
 • Χώρα παραγωγής
 • Χώρα προέλευσης
 • Τιμή
 • CE
 • Χημικά στοιχεία
 • Διατροφική αξία
 • Barcode
 • Πληροφορίες
 • Αριθμός παρτίδας
 • Τηλεφωνικό κέντρο δηλητηριάσεων
 • Το όνομα, την καταχωρισμένη εμπορική επωνυμία ή το καταχωρισμένο εμπορικό σήμα του κατασκευαστή και τη διεύθυνσή του στο προϊόν

κλπ

27. Με ποια στοιχεία εκφράζουμε ‘κίνηση’ σε μια εικόνα;

Η γραμμή και η διεύθυνση είναι αυτές που κυρίως εκφράζουν την κίνηση σε μια εικόνα, αλλά και η διάταξη των σχημάτων μας υποβάλλει πολλές φορές κίνηση και ρυθμό. Στην αναπαραστατική ζωγραφική η κίνηση αποδίδεται με τη μίμηση της πραγματικής κίνησης. Στην ανεικονική ζωγραφική οι κύριες δυνάμεις που υποβάλλουν την κίνηση, δηλ. οι γραμμές, η διάταξη των σχημάτων και η διεύθυνση τους, προβάλλουν φανερά και λειτουργούν ελεύθερα.

28. Τι ονομάζουμε ματιέρα;

Ματιέρα στην εικαστική γλώσσα ονομάζουμε κάθε παιχνίδι με τα χρώματα, τα διάφορα υλικά, τις διάφορες τεχνικές κλπ., που έχει σαν στόχο τη δημιουργία ενός απρόσμενου αισθητικού αποτελέσματος. Είναι μια αυθόρμητη και χωρίς συγκεκριμένο σκοπό εικαστική απόπειρα, που οδηγείται από μια ενστικτώδη χειρονομία.

29. Πότε θεωρούμε ότι μια σύνθεση είναι "στατική";

Η γραμμή και η διεύθυνση είναι αυτές που κυρίως εκφράζουν την κίνηση σε μια εικόνα, αλλά και η διάταξη των σχημάτων μας υποβάλλει πολλές φορές κίνηση και ρυθμό. Στην αναπαραστατική ζωγραφική η κίνηση αποδίδεται με τη μίμηση της πραγματικής κίνησης. Στην ανεικονική ζωγραφική οι κύριες δυνάμεις που υποβάλλουν την κίνηση, δηλ. οι γραμμές, η διάταξη των σχημάτων και η διεύθυνση τους, προβάλλουν φανερά και λειτουργούν ελεύθερα.

30. Ποια είναι τα βασικά γεωμετρικά σχήματα; Ποιά είναι τα αρμονικά μεταξύ τους και ποιά αντίθετα; Ποιο βασικό χρώμα αντιστοιχεί στο κάθε σχήμα κατά τον Itten και τον Kandinsky;

Τα βασικά γεωμετρικά σχήματα είναι το τετράγωνο, το τρίγωνο και ο κύκλος.

Το τετράγωνο εκφράζει το σταθερό, σωματικό στοιχείο του πάθους που ζωντανεύει και παίρνει το χρώμα της δράσης, της φωτιάς δηλ. το κόκκινο.

Για το τρίγωνο με τον ανήσυχο και ανυψωτικό χαρακτήρα είναι το κίτρινο που είναι γήινο χρώμα και ανυψώνεται όπως ο ήλιος, εκπέμπει τη λάμψη του προς όλες τις κατευθύνσεις

Για τον κύκλο είναι το μπλε όπου εκφράζει καλύτερα τη φύση του. 

Σύμφωνα λοιπόν, με μια γενικότερη άποψη οι αρμονικοί χρωματικοί συνδυασμοί στηρίζονται στον νόμο της ομοιότητας και της αντίθεσης και δημιουργούνται ανάμεσα σε :

  • Δύο χρώματα, όταν αυτά είναι σε αντίθετες θέσεις πάνω στον χρωματικό κύκλο
  • Τρία χρώματα, όταν αυτά βρίσκονται στις κορυφές ενός ισόπλευρου τριγώνου που δημιουργείτε πάνω στον χρωματικό κύκλο
  • Τέσσερα χρώματα, όταν αυτά βρίσκονται στις κορυφές ενός τετραγώνου που δημιουργείτε πάνω στον χρωματικό κύκλο. Στην ουσία πρόκειται για δύο χρώματα και τα αντίστοιχα χρώματα στις αντίθετες θέσεις.

Οι ομάδες δύο ή περισσότερων χρωμάτων που προκύπτουν από τον χρωματικό κύκλο και έχουν μια συγκεκριμένη σχέση μεταξύ τους ονομάζονται χρωματικές αρμονίες ή χρωματικά σχήματα. Τα σχήματα αυτά παραμένουν αρμονικά ανεξάρτητα από την γωνία περιστροφής τους πάνω στον χρωματικό κύκλο.

31. Τα τυπογραφικά στοιχεία εκφράζουν ιδέες και μεταδίδουν μηνύματα. Με ποιο τρόπο επιτυγχάνεται αυτό;

Αναµφίβολα το περιεχόµενο ενός µηνύµατος κινεί το ενδιαφέρον του αναγνώστη, ωστόσο η µορφή, η φόρµα των γραµµάτων και ο τρόπος που στοιχειοθετούνται έχει βαρύνουσα σηµασία. Έτσι, ως προς την αναγνωσιµότητα διακρίνονται 8 παράγοντες που την επηρεάζουν:

  • Οι διαστάσεις των στοιχείων
  • Το σχέδιο των γραµµάτων
  • Η µορφή του γράµµατος
  • Το διάστηµα µεταξύ των λέξεων
  • Η οριζόντια στοίχιση του κειµένου
  • Το µήκος των στίχων
  • Το διάστιχό
  • Το χρώµα

Οι παραπάνω παράγοντες αλληλεξαρτώνται και συνολικά επηρεάζουν την αναγνωσιµότητα. Ωστόσο, το θέµα της σύνθεσης, ο στόχο της και το κοινό στο οποίο απευθύνεται θέτει εξαρχής τους βασικούς περιορισµούς-οδηγούς. Ωστόσο τα βασικά στοιχεία του οπτικού αλφάβητου, το γράµµα και η εικόνα, και ο τρόπος που αυτά συνδυάζονται (lay out) παραµένουν, ευτυχώς, στην απόλυτη δικαιοδοσία και ευθύνη του δηµιουργού, υπακούοντας στις βασικές αρχές της γραφιστικής και της τυπογραφίας, µε απώτερο σκοπό την επικοινωνία των µηνυµάτων

32. Ποιοι είναι οι τρεις βασικοί τρόποι εικαστικής έκφρασης για τη μετάδοση και την πρόσληψη εικαστικών μηνυμάτων;

Θεματικό Υλικό, εκφραστικό περιεχόμενο.

Καλλιτεχνικές Μορφές και η οργάνωση των επιμέρους στοιχείων του έργου, το Μέσο, το Υλικό.

33. Στις αρχές του 20ου αιώνα έγινε από το Γάλλο Thibaudeau μια ταξινόμηση των γραμμάτων σε τέσσερις μεγάλες κατηγορίες. Ποιες είναι αυτές;

α)Τα ισοπαχή β) Τα ανισοπαχή Αιγυπτιακά, Ελζεβίρ και Ντιντό.

34. Τι ονομάζουμε προσχέδιο, και ποια είναι η χρήση του;

Προσχέδιο ονομάζουμε τον πρόχειρο σχεδιασμό για την τοποθέτηση, την ταξινόμηση και την αξιολόγηση των στοιχείων (κείμενα και εικόνες) που έχουμε στη διάθεσή μας, προσπαθώντας να τα συνδυάσουμε αρμονικά. Τα προσχέδια έχουν τις ίδιες διαστάσεις με το τελικό προϊόν, με όσο το δυνατόν πιστότερη σχεδιαστική και χρωματική απόδοση. Με απλά λόγια, το προσχέδιο χρησιμεύει για να πάρουμε την πρώτη εντύπωση του τελικού αποτελέσματος πριν την εκτύπωση. Σ’ αυτό το στάδιο μπορούμε και πρέπει να παρουσιάζουμε εναλλακτικές προτάσεις, για να καταλήξουμε στην καταλληλότερη.

35. Παρατηρώντας την εργασία σχεδιασμού και εκτέλεσης - υλοποίησης ενός έργου γραφιστικής, ποιες φάσεις διακρίνουμε;

Τα  στάδια που μπορούμε να ξεχωρίσουμε στη παρατήρηση σχεδιασμού κι εκτέλεσης ενός έργου γραφιστικής ως την υλοποίησή του είναι:

 1. Πελάτης
 2. Δημιουργικό
  1. Διάταξη του εντύπου
  2. Σελιδοποίηση
  3. Στοιχειοθεσία
  4. Διορθώσεις
  5. Τελική μακέτα
 3. Προεκτύπωση
  1. Φιλμ
  2. Ένθεση
  3. Δοκίμια
  4. Μοντάζ
 4. Εκτύπωση
  Όφσετ, τυπογραφία, μεταξοτυπία, βαθυτυπία, φλεξογραφία, ψηφιακή εκτύπωση
 5. Αποπεράτωση
  Κόψιμο, δίπλωμα, βιβλιοδεσία κλπ

36. Αναπτύξτε τα στάδια σχεδιασμού ενός πολύπτυχου.

 1. Υποδοχή πελάτη. Προσδιορισμός απαιτήσεων και τεχνικών προδιαγραφών
 2. Σύμβαση έργου. Οικονομική Προσφορά. Συμφωνία
 3. Προκαταβολή
 4. Επιλογή συνεργατών. Δημιουργία Brief
 5. Μελέτη. Brain Storming. Concept
 6. Προσχέδια. Παρουσίαση. Επιλογή τελικού προσχεδίου
 7. Υλοποίηση
 8. Διορθώσεις
 9. Τελικός έλεγχος. Τελική Μακέτα.
 10. Προετοιμασία για τυπογραφείο. Αρχεία postscript
 11. Εκτύπωση. Φινίρισμα. Βιβλιοδεσία
 12. Ποιοτικός έλεγχος τελικού προϊόντος
 13. Παράδοση
 14. Συμβόλαιο Παραχώρησης Χρήσης. Κατοχύρωση λογοτύπου
 15. Ολοκλήρωση διαδικασίας. Αποπληρωμή

37. Να αναφέρετε τα βασικά εργαλεία που χρησιμοποιούμε για να φτιάξουμε ένα κινούμενο σχέδιο

 Σχέδιο, φωτοτράπεζα, μολύβια, γόμμες, ξύστρες, πενάκια, ριζόχαρτα, διαφάνειες, σαρωτής, πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας, πρόγραμμα animation, πρόγραμμα ήχου, πρόγραμμα μοντάζ, πρόγραμμα ειδικών εφέ κλπ

38. Τα τρία χαρακτηριστικά στοιχεία του χρώματος είναι η απόχρωση, ο τόνος και η ένταση. Γράψτε τι γνωρίζετε για καθένα από αυτά.

Απόχρωση είναι ο χρωματικός χαρακτήρας του χρώματος σε σχέση με τα άλλα χρώματα. Για παράδειγμα το κόκκινο δεν είναι ένα, υπάρχει κόκκινο με απόχρωση πορτοκαλί, μωβ ή και καφετιά.

Τόνος είναι η ιδιότητα του χρώματος που εκφράζει τη σχέση του με το φως. Μας δείχνει δηλαδή πόσο φωτίζεται ή όχι ένα χρώμα, δηλ. πόσο ανοιχτό ή σκούρο είναι.

Ένταση ονομάζουμε την καθαρότητα και διαύγεια που διαθέτει ένα χρώμα. Για παράδειγμα, καθαρά, γεμάτα ένταση είναι τα βασικά χρώματα άλλα και τα δυνατά και καθαρά χρώματα της φύσης.

39. Τι είναι γραμμή στο ελεύθερο σχέδιο; Ποιά είδη (γραμμών) υπάρχουν;

Γραμμή είναι η κίνηση ενός «σημείου» πάνω σε ένα επίπεδο, ξεκινώντας από ένα σημείο, ακολουθώντας μια διεύθυνση και καταλήγοντας σε ένα άλλο σημείο του επιπέδου. Ανάλογα με τον σύνολο των δυνάμεων που αντιδρούν πάνω στο σημείο που βρίσκεται εν κινήσει, τη διεύθυνση αλλά και την έντασή τους μέχρι να σταματήσει η κίνηση γεννιούνται διαφόρων ειδών γραμμές:

Η ευθεία γραμμή (κάθετη, οριζόντια), η διαγώνια, η τεθλασμένη και η καμπύλη.

α. Η ευθεία γραμμή προϋποθέτει κυριαρχία της χειρονομίας και σταθερότητα. Είναι αποφασιστική και βέβαιη. Είναι γραμμή της κατασκευής και της τάξης. Συμβολίζει ταχύτητα, δράση και απόφαση.

- Η οριζόντια ευθεία υποβάλλει την ηρεμία. Μοιάζει παθητική γραμμή γιατί ακολουθεί τη φυσική κίνηση του ματιού μας. Θυμίζει τη γαλήνια θάλασσα, τον άνθρωπο που κοιμάται και τον καθαρό ορίζοντα. Είναι ψυχρή και παθητική.

Η κάθετη ευθεία είναι δυναμική και αυστηρή. Θυμίζει την όρθια στάση, την ανάπτυξη. Εκφράζει κίνηση και αστάθεια. Είναι γεμάτη ένταση.

- Η ελεύθερη μέσα στο χώρο πλάγια γραμμή είναι χαλαρή κι ελεύθερη. Έχει κίνηση και ανεξαρτησία.

β.Η διαγώνια μεταδίδει συγκίνηση και διέγερση. Όταν ξεκινά από αριστερά κάτω και καταλήγει δεξιά επάνω μοιάζει να ανεβαίνει, εκφράζει αισιοδοξία, επιτυχία και χαρά. Στην αντίθετη περίπτωση μοιάζει να κατεβαίνει και εκφράζει απαισιοδοξία, αποτυχία και θλίψη.

γ. Η διακεκομμένη ευθεία είναι ρυθμική. Ήρεμη ρυθμική όταν είναι οριζόντια, δυναμική ρυθμική όταν είναι κάθετη και ανήσυχη ρυθμική όταν είναι πλάγια.

δ. Η τεθλασμένη είναι αποτέλεσμα επίδρασης εναλλασσόμενων δυνάμεων και παράγει οξύτητα κι ένταση ανάλογη της οξύτητας των γωνιών της.

ε. Η καμπύλη είναι η γραμμή που εκφράζει ταυτόχρονα κίνηση και ελευθερία, ανεμελιά και δυναμισμό. Είναι η πιο συχνά συναντώμενη γραμμή στη φύση. Είναι η γραμμή της ζωής με τις άπειρες ποικιλίες και δυνάμεις. Είναι η πιο οικεία στον άνθρωπο  και εκφράζει την τρυφερότητα, τη γλυκύτητα, το ανθρώπινο μέτρο και την ελευθερία. Είναι ευχάριστη, φλύαρη, νωχελική και πληθωρική, αγκαλιάζει και χορεύει, έχει ρυθμό, ένταση και χαλάρωση. Είναι η γραμμή της αυθόρμητης κίνησης και του συναισθήματος.

40. Στο μετρικό σύστημα της Τυπογραφίας, ποια είναι η βασική μονάδα μέτρησης τυπογραφικών στοιχεών και ποια τα πολλαπλάσιά της,

Στην τυπογραφία η στιγμή (pt ή ΄) αποτελεί τη βασική μονάδα μέτρησης. Η μονάδα αυτή διαφέρει στις αγγλοσαξονικές χώρες. Έτσι, ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη 1΄ ισούται με 0,351 χιλιοστά, στην Αγγλία και στην Αμερική 1΄ ισούται με 0,376 χιλιοστά. Πολλαπλάσιο της στιγμής είναι το τετράγωνο που αποτελείται από 12 στιγμές. Οι Άγγλοι το ονομάζουν πίκα (pica), ενώ οι Γάλλοι σίσερο (cicero). Πολλαπλάσιο της στιγμής είναι και το μισό τετράγωνο που ισούται με 6΄. Με βάση τη μονάδα αυτή, ο τυπογράφος μετράει το μήκος της αράδας, την απόσταση των στίχων, την απόσταση των στηλών κ.λ.π.

41. Τι εννοούμε με τον όρο Computer To Plate (CTP);

Με τον όρο CTP (computer to plate) εννοούμε την απευθείας κατασκευή της εκτυπωτικής πλάκας από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή χωρίς την χρήση λιθογραφικών φιλμ. Η εργασία που σχεδιάζεται στον Η/Υ δεν διαχωρίζεται σε φιλμ για να μεταφερθεί με φωτογραφικό τρόπο στην εκτυπωτική επιφάνεια αλλά ένα ειδικό σύστημα  συνήθως με δέσμη λέιζερ προετοιμάζει τις εκτυπωτικές επιφάνειες είτε πρόκειται για offset, είτε για βαθυτυπία, φλεξογραφία κλπ

42. Τι είναι και σε τι χρησιμεύει το ράστερ;

Αυτό είναι ένα πλέγμα από κουκίδες σε ίδια απόσταση μεταξύ τους  με σκοπό να απεικονίσει την τονικότητα των εικόνων  στις γραφικές τέχνες.  Για την απόδοση του λευκού χρώματος  δεν υπάρχει ράστερ, για την απόδοση του μαύρου χρώματος καλύπτεται  ολόκληρη η επιφάνειά του, ενώ για την απόδοση των ενδιάμεσων τόνων εγγράφονται κουκίδες διαφόρων μεγεθών, που καλύπτουν από 1% ως 99% της επιφάνειας, ανάλογα με τον τόνο που αυτές αντιπροσωπεύουν.

43. Τι εννοούμε λέγοντας ανάλυση εκτυπωτή;

Είναι ο μεγαλύτερος αριθμός των κουκίδων που μπορεί να τυπώσει ένας εκτυπωτής στη μονάδα διάστασης  dpcm(για εκατοστά) ή dpi (για ίντσα).

44. Αναφέρατε τις παραδοσιακές μεθόδους εκτύπωσης

Τυπογραφία, επιπεδοτυπία-όφσετ, μεταξοτυπία, βαθυτυπία, φλεξογραφία

45. Τι καλείται ψηφιακή εκτύπωση;

Ψηφιακή εκτύπωση ονομάζουμε την αποτύπωση  ψηφιακών εικόνων ή αρχείων γενικότερα σε μία φυσική επιφάνεια όπως χαρτί, μουσαμά, πλαστικό, ύφασμα κλπ σε μικρό σχετικά αριθμό αντιτύπων χωρίς τη κατασκευή εκτυπωτικής επιφάνειας, αλλά με τη χρήση νέων τεχνολογιών και ειδικών εκτυπωτών όπως inject, laser κλπ. Εδώ θα πρέπει να αναφερθεί ότι μπορούμε και μεταβλητά δεδομένα

Στην πράξη ψηφιακή εκτύπωση μπορούμε να έχουμε με:

1.      Μεταφορά του θέματος απευθείας πάνω στο υλικό

2.      Μεταφορά του θέματος στην εκτυπωτική μηχανή

3.      Προεκτυπωτικό δοκίμιο

46. Αναφέρετε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της ψηφιακής εκτύπωσης.

Τα πλεονεκτήματα συνίστανται στη μείωση του χρόνου και του κόστους από τις ενδιάμεσες εργασίες (φιλμ, εκτυπωτικές πλάκες), στην άμεση εισαγωγή, στην εύκολη αποθήκευση των αρχείων, στην εύκολη διόρθωση λαθών, στην άμεση αναπαραγωγή μικρού αριθμού αντιτύπων χωρίς μεγάλο κόστος, στην εκτύπωση υλικών μεγάλων διαστάσεων, στην μεγάλη ποικιλία εφαρμογών κλπ

Τα μειονεκτήματα είναι η μικρή σχετικά ταχύτητα εκτύπωσης το αυξημένο κόστος μελανιών και τόνερ που καταστούν ασύμφορες τις αναπαραγωγές μεγάλου αριθμού αντιτύπων.

47. Τι είναι το scanner (σαρωτής); Αναφέρετε τις κατηγορίες σαρωτών

Ο σαρωτής είναι μια ηλεκτρονική συσκευή που συνδέεται με ηλεκτρονικό υπολογιστή με την οποία επιτυγχάνεται ψηφιοποίηση εικόνας (φωτογραφίας ή σχεδίου) καθώς και κάθε εγγράφου με σκοπό την αποθήκευση ή την επεξεργασία. Ανάλογα με την επιφάνεια που διαθέτουν για να δεχτούν το πρότυπο που προορίζεται για φωτοαναπαραγωγή. Έχουμε σαρωτές επίπεδου τύπου και σαρωτές τυμπάνου.

48. Τι εννούμε με τον όρο πίκμανση και σε ποιες περιπτώσεις εκτελείται κατά την περάτωση εντύπων;

Πίκμανση ονομάζεται η μηχανική διαδικασία δημιουργίας  τσάκισης (οδηγού διπλώματος) των χαρτιών και χαρτονιών με σκοπό να  που βοηθάν το χαρτί να διπλώνει χωρίς να σκάνε οι ίνες του. Η διαδικασία αυτή λαμβάνει χώρα μετά την εκτύπωση και  κατά τη διάρκεια της αποπεράτωσης συνήθως από διπλωτικές μηχανές τύπου τσέπης και τσάπας. Πικμάνσεις έχουμε και στη κατασκευή κουτιών από τη μηχανική πίεση καλουπιών.

49. Ποιοι παράγοντες καθιστούν τη χρήση πολυμέσων επιτυχή;

Μία πολυμεσική εφαρμογή θεωρείται επιτυχής όταν πληροί τα παρακάτω:

 1. Είναι πλήρης σε περιεχόμενο
 2. Έχει βάθος
 3. Έχει απλότητα στη σχεδίαση και στη χρήση
 4. Το περιεχόμενο είναι εύκολα προσβάσιμο και από πολλές διαδρομές
 5. Είναι πλούσιο σε οπτικοακουστικά μέσα

50. Ποιές είναι οι κύριες παραγωγικές μέθοδοι βιβλιοδεσίας;

Οι κύριες μέθοδοι βιβλιοδεσίας είναι:

1. Η πρόχειρη βιβλιοδεσία που περιλαμβάνει

Α. τη βιβλιοδεσία φύλλων (κινητής πλαστικής ράχης, σπιράλ, μεταλλικό κρίκο, πλάγια συρραφή κλπ) και

Β. Βιβλιοδεσία τυπογραφικών (βιβλιοδεσία τετραδίου και καρφίτσας)

2. Η σταθερή βιβλιοδεσία που περιλαμβάνει

Α. Μαλακή βιβλιοδεσία

Β. Σκληρή βιβλιοδεσία

51. Τι είναι το φαινόμενο Dot gain (άπλωμα κουκκίδας) και πως το ελέγχουμε;

H ελάττωση του φαινομένου «απλώματος»  της κουκίδας  προκειμενου να αντισταθμιστεί η διάχυση του μελανιού κατά την εκτύπωση. Έτσι το dot gain πρέπει να είναι μικρότερο στην τυπoγραφική εκτύπωση σε  μεθόδους όπως  της φλεξογραφίας καθότι οι κουκίδες που είναι σε εύκαμπτη μορφή κατά τη διάρκεια της μηχανικής πίεσης μεγαλώνουν.

Τέτοιες ρυθμίσεις επίσης ενσωματώνονται στα δημοφιλή προγράμματα επεξεργασίας εικόνας και επιδρούν στην μετατροπή των αρχείων RGB σε CMYK.

Ο έλεγχος εξασφαλίζεται με τη δοκιμαστική εκτύπωση χρωματικής σκάλας  σε καθορισμένη μέθοδο εκτύπωσης και εκτυπωτικής  μεθόδου και τη καταμέτρηση του «απλώματος» με τη βοήθεια οπτικού πυκνόμετρου. Τα αποτελέσματα μεταφέρονται στο σύστημα κατασκευής της εκτυπωτικής επιφάνειας αφαιρώντας επιφάνεια κουκίδων για τη προσαρμογή αυτού. Έτσι για παράδειγμα μία κουκίδα 40% που με την εκτύπωση γίνεται 50% θα πρέπει πιθανόν να αποτυπωθεί για παράδειγμα 32% στην εκτυπωτική επιφάνεια για να έχει στην εκτύπωση το 40% που θέλουμε

52. Τι σημαίνει και τι προσδιορίζει ο κάθε ένας από τους όρους: LPI, DPI, PPΙ ;

LPI

Για την απόδοση των τόνων στην εκτύπωση (ημιτονική απόδοση) χρησιμοποιούμε το ράστερ, που δεν είναι τίποτα άλλο παρά μία σειρά από κουκίδες μικρές ή μεγάλες σε ίση απόσταση μεταξύ τους και με κάλυψη από 1 έως 99% της επιφάνειας. Ο όρος LPI είναι η παράμετρος που το πόσες κουκίδες μικρές ή μεγάλες (ράστερ) μπορούν να τυπωθούν στην ίντσα

DPI

Αναφέρεται στην ανάλυση εξόδου του εκτυπωτή και είναι ο αριθμός των κουκίδων που μπορεί να τυπώσει ο εκτυπωτής στην ίντσα. Οι απλοί εκτυπωτές λέιζερ και ψεκασμού τυπώνουν 600, ή 1200 dpi. Ενώ οι επαγγελματικοί εικονοθέτες τυπώνουν από 2400 dpi και πάνω.

PPI

O όρος ppi αναφέρεται στην σχέση που πρέπει να έχει η ανάλυση εισόδου σε σχέση με την ανάλυση εξόδου. Και πιο συγκεκριμένα η ανάλυση εισόδου πρέπει να είναι διπλάσια από το ράστερ που χρησιμοποιείται στην έξοδο και επί του ποσοστού μεγένθυσης . Αν ένα θέμα σαρωθεί με περισσότερες πληροφορίες γίνεται άχρηστα μεγάλο, ενώ με μικρότερες δεν θα τυπωθεί σωστά.

Ο τύπος που τη σχέση ράστερ (lpi) με το ppi είναι

PPI = 2 X (LPI) X MΕΓΕΝΘΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΤΥΠΟΥ

53. Αναφέρατε τις διαφορές μεταξύ των γραμματοσειρών Postscript Type 1 (Τ1), True Type (TT) και OpenType (OTF).

Τρεις διαφορετικοί τύποι γραμματοσειρών για υπολογιστές που συναντώνται σήμερα είναι:

Postscript Type 1 (T1)

Γραμματοσειρές από την Adobe  χρησιμοποιώντας τη γλώσσα Postscript στον εκτυπωτή LaserWriter. Από τότε η Postscript έγινε η φυσική επέκταση πολλών συστημάτων Image Setters και πολλών Desktop Publishing εφαρμογών.

TrueType (TT)

Οι γραμματοσειρές True Type είναι διανυσματικά πρότυπα συμβατά με όλα τα λειτουργικά συστήματα και οι τεχνικές τους προδιαγραφές και είναι ελεύθερες για  χρήση. Το περίγραμμα των γραμματοσειρών True Type αποτελείται από σημεία, ευθείες, καμπύλες και κόμβους). Η απεικόνιση των γραμμάτων λειτουργεί ανεξάρτητα από την ανάλυση.

OpenType (OTF)

Οι γραμματοσειρές  OpenType  προέκυψε από την συνεργασία της Adobe Systems Inc. και της Microsoft Corporation. Είναι ένας συνδυασμός των χαρακτηριστικών που είχαν οι τεχνολογίες TrueType και Postscript και είναι συμβατές με το σύστημα Unicode. Τα κύρια χαρακτηριστικά των Open Type γραμματοσειρών είναι:

η συμβατότητα με των λειτουργικών συστημάτων Macintosh και Windows,
η δυνατότητά τους να υποστηρίξουν μια μεγάλη  γκάμα διανυσματικών χαρακτήρων και
να διαθέτουν μια εκτενέστερη γλωσσική και τυπογραφική ποικιλία.

54. Ποιος είναι ο απαραίτητος εξοπλισμός σε ένα σταθμό εργασίας γραφιστικών εφαρμογών και πολυμέσων (μηχανήματα, λογισμικό κλπ);

Ο μηχανολογικός εξοπλισμός που απαιτείται για τη διεκπεραίωση γραφιστικών εργασιών είναι:

 1. Η μονάδα του υπολογιστή
 2. Η οθόνη
 3. Το πληκτρολόγιο
 4. Το ποντίκι ή γραφίδα
 5. Το σκάνερ
 6. Ο εκτυπωτής

 Για το λογισμικό τα προγράμματα που επεξεργάζονται εργασίες που πρόκειται να τυπωθούν

 1. στα σχεδιαστικά: είναι αυτά τα οποία παρουσιάζουν μεγάλη ευκολία στο σχεδιασμό απλών ή σύνθετων γεωμετρικών σχημάτων, συμβόλων, που μπορούν να προκαλέσουν παραμορφώσεις των σχημάτων, να τα χρωματίσουν κ.λ.π.
 2. στα επεξεργασίας εικόνας: είναι τα προγράμματα που παρεμβαίνουν στις εικόνες και προκαλούν επιμέρους διαφοροποιήσεις.
 3. στα σελιδοποιητικά: είναι τα προγράμματα που μορφοποιούν το κείμενο των σελίδων και εισάγουν σ’ αυτές σχέδια και εικόνες από άλλες κατηγορίες προγραμμάτων.
 4. στα ειδικά προγράμματα: είναι τα εξειδικευμένα προγράμματα που υπάρχουν στο ατελιέ και εξυπηρετούν επιμέρους ανάγκες. Τέτοια είναι τα προγράμματα που αφορούν το ηλεκτρονικό μοντάζ, ειδικές εργασίες που γίνονται για διαχωρισμούς χρωμάτων σε φιλμ, που χρησιμοποιούνται για εκτυπώσεις σε συσκευασίες κ.λ.π.

Για πολυμεσικές εφαρμογές το λογισμικό που απαιτείται το κατατάσσουμε:

 1. προγράμματα επεξεργασίας ήχου
 2. προγράμματα επεξεργασίας βίντεο
 3. προγράμματα επεξεργασίας animation
 4. προγράμματα συγγραφικών εργαλείων

55. Τι καλείται μοντάζ και τι τυπογραφικό φύλλο; Πως υλοποιείται σήμερα το επιμέρους αυτό στάδιο της παραγωγής;

Το μοντάζ είναι η συναρμολόγηση των σελίδων ενός  εντύπου, πάνω σε μία επιφάνεια η οποία χρησιμεύει στην κατασκευή της εκτυπωτικής πλάκας. Κατά τη συναρμολόγηση αυτή, γίνεται προσπάθεια για την καλύτερη δυνατή εκμετάλλευση όλης της επιφάνειας της εκτυπωτικής πλάκας και ακολουθούνται συγκεκριμένοι κανόνες διάταξης έτσι ώστε μετά την εκτύπωση και το δίπλωμα του χαρτιού να προκύψουν διαδοχικές σελίδες στο τελικό έντυπο.

Στα έντυπα που έχουν πολλές σελίδες είτε υπό μορφή βιβλίου είτε υπό μορφή φυλλαδίου, δεν τυπώνεται κάθε σελίδα χωριστά. Ένας συγκεκριμένος αριθμός σελίδων τυπώνεται σε  ένα φύλλο χαρτιού, με ένα πέρασμα της μηχανής εκτύπωσης. Το τυπωμένο και από τις δύο όψεις φύλλο χαρτιού επάνω στο οποίο φέρεται ένας αριθμός σελίδων, ονομάζεται τυπογραφικό φύλλο. Το τυπογραφικό φύλλο μπορεί να αποτελείται από 4, 8, 16, 32 ή σπανιότερα από 64 σελίδες. Με άλλα λόγια, το τυπογραφικό φύλλο είναι το μικρότερο τμήμα ενός πολυσέλιδου εντύπου, καθώς και το ελάχιστο τύπωμα για την  μηχανή εκτύπωσης. Επιπλέον, με βάση το  τυπογραφικό φύλλο  υπολογίζεται η εκτύπωση και γενικά η τιμή του εντύπου.

Σήμερα το μοντάζ γίνεται κατά κύριο λόγο ηλεκτρονικά με τη χρήση ειδικού λογισμικού (Preps κλπ)

56. Αναφερθείτε στα στάδια παραγωγής πολυμέσων

Η ανάπτυξη μιας πολυμεσικής εφαρμογής όπως άλλωστε και η ανάπτυξη κάθε είδους λογισμικού ακολουθεί κάποιες φάσεις, η σειρά αυτών των φάσεων οδηγεί από το ‘χαρτί’ στον ‘υπολογιστή’, από το γενικό στο ειδικό, πράγμα το οποίο έχει ως αποτέλεσμα την ολοκλήρωση της πολυμεσικής εφαρμογής.

Τα τέσσερα βασικά στάδια για ένα έργο πολυμέσων.

 1. Ανάλυση απαιτήσεων
 2. Σχεδίαση
 3. Υλοποίηση
 4. Έλεγχος & Αξιολόγηση

57. Αναφερθείτε στο στάδιο της παραγωγής, που περιλαβάνεται στις φάσεις εργασίας παραγωγής πολυμέσων

Τα στάδια παραγωγής αφορούν τα στάδια της σχεδίασης και της υλοποίησης τω πολυμέσων.

 1. Σύλληψη και Καταγραφή αρχικών ιδεών
 2. Δομές πλοήγησης
 3. Επιλογή στοιχείων πολυμέσων
  1. Κείμενο
  2. Ήχος
  3. Εικόνα
  4. Βίντεο
  5. Συνθετική κίνηση
 4. Σχεδίαση Διεπαφής
 5. Δημιουργία Πρωτοτύπου
 6. Στην υλοποίηση με τη συγγραφή της τελικής εφαρμογής

58. Τι είναι το mastering κατά την διαδικασία παραγωγής ήχου;

Το mastering είναι το τελευταίο δημιουργικό στάδιο στην διαδικασία της μουσικής παραγωγής η γέφυρα μεταξύ μίξης και αναπαραγωγής (ή διανομής). Είναι η τελευταία ευκαιρία ενίσχυσης-βελτίωσης του ήχου και διόρθωσης προβλημάτων μέσα σ ένα σχεδιασμένο ακουστικά χώρο. Οι μηχανικό του mastering με την εμπειρία τους βοηθούν το παραγωγό σε προβληματικά κομμάτια και προσθέτουν στοιχεία για να τελειωποιήσουν τον ήχο για αναπαραγωγή

59. Τι είναι η Postscript, τι είναι ο RIP (Raster Image Processor) και ποιοί οι ρόλοι τους;

Όλα τα εκδοτικά συστήματα, διαφόρων κατασκευαστικών εταιριών, επικοινωνούν μεταξύ τους με μια κοινή «γλώσσα» που ονομάζεται Ποστσκρίπτ (Postscript) που είναι μία γλώσσα περιγραφής σελίδων, έτσι ώστε τα δεδομένα τους να μπορούν στο τέλος να εγγραφούν σε εικονοθέτες, εκτυπωτές κλπ.

Δημιουργήθηκε από την Adobe το 1985 και πρώτα χρησιμοποιήθηκε από τον Apple LaserWriter. Ο κύριος σκοπός της Adobe ήταν να παραχθεί μια γλώσσα η οποία να έχει τη δυνατότητα να περιγράφει  εικόνες ανεξάρτητα από τις τεχνικές προδιαγραφές οποιασδήποτε εκτυπωτικής μηχανής. Έτσι, λοιπόν, για να ολοκληρωθεί μία εργασία που γίνεται ηλεκτρονικά θα πρέπει να αποθηκευτεί σε γλώσσα Postscript, η οποία συμπεριλαμβάνει πληροφορίες, όπως με τι ράστερ θα τυπωθεί η εργασία, τι μοίρες θα έχει το ράστερ κ.ά.

Η Postscript είναι μια αντικειμενοστρεφής γλώσσα που σημαίνει ότι διαχειρίζεται τις εικόνες και τις γραμματοσειρές, ως συλλογές διανυσματικών αντικειμένων. Το κύριο πλεονέκτημα των διανυσματικών γραφικών, είναι ότι εκμεταλλεύονται πλήρως τις δυνατότητες των συσκευών παραγωγής υψηλής ανάλυσης.

Η αποκωδικοποίηση αυτή γίνεται από το R.I.P. (Raster Image Prossesor). Το R.I.P. μεταφράζει αυτά τα δεδομένα σε ψηφιακά, κατανοητά από τα συστήματα που επικοινωνούν. Έτσι για παράδειγμα ο κάθε εκτυπωτής μιας οποιαδήποτε εταιρίας θα μπορέσει να πάρει ένα αρχείο postscript και με R.I.P. να μπορέσει να το τυπώσει.

60. Περιγράψτε συνοπτικά την τεχνολογία εκτυπωτών Inkjet και των ηλεκτροφωτογραφικών εκτυπωτών Laser

INJECT

Τα βασικά χαρακτηριστικά ενός inject είναι:

•         Κεφαλή

•         Δοχεία μελάνης (Ιnk catridges)

•         Bηματικός κινητήρας

•         Ιμάντας & ράβδος σταθεροποίησης

•         Θύρες διασύνδεσης

Δημιουργούν την εκτύπωση ψεκάζοντας το χαρτί με σταγόνες μελάνης. Οι κουκίδες μελάνης που τοποθετούνται με αυτό τον τρόπο είναι εξαιρετικά μικρές (50-60 μm) και μπορούν να συνδυαστούν στα χρωματικά μοντέλα CMYK ώστε να δημιουργήσουν εικόνες υψηλής ποιότητας.

Η τεχνική έκχυσης γίνεται είτε με θερμική φυσαλίδα είτε με πιεζοηλεκτρικό κρύσταλλο.

laser

Τα βασικά χαρακτηριστικά ενός laser είναι:

•         Ελεγκτής (controller)

•         Γλώσσαπεριγραφήςσελίδας (page description language)

•         Πηγή laser

•         Mελάνη (Toner)

•         Κύλινδροιθέρμανσης

Στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στο φαινόμενο του στατικού ηλεκτρισμού. Δηλαδή στην ύπαρξη φορτισμένων σωματιδίων σε κάποιο μονωμένο σώμα. Στο εσωτερικό του εκτυπωτή υπάρχει ένα τύμπανο και ηλεκτρόδια φόρτισης-εκφόρτισης.
Δέσμη λέιζερ πέφτει στην επιφάνεια του τύμπανου φορτίζοντας επιλεκτικά στα σημεία που υπάρχει πληροφορία. Στη συνέχεια σωματίδια στεγνής μελάνης (toner) φορτισμένα αντίθετα έρχονται σε επαφή με το τόνερ, δημιουργώντας τη μελανωμένη επιφάνεια. Ένα φύλλο χαρτιού προσκολλάται στο μελανωμένο τύμπανο και στη συνέχεια «ψήνεται» ισχυρά για να θερμοκοληθεί.

61. Αναφερθείτε στα Συστήματα χρωματικής διαχείρισης (Color Management Systems)

Συστήματα διαχείρισης χρώματος. Εργάζονται σε συνεργασία με το λειτουργικό ή με εφαρμογές για σταθερά ομοιόμορφη απόδοση χρώματος καλιμπράροντας την οθόνη σε συνάρτηση με την έξοδο (έγχρωμος printer, εικονοθέτης ή άλλο).

Τα προγράμματα αυτά είναι σχεδιασμένα να διορθώνουν αυτά τα προβλήματα. Κάθε πρόγραμμα χρωματικής διόρθωσης (Color Management System, CMS) αποτελείται από τρία μέρη:

 1. Ένα χρωματικό μοντέλο αναφοράς (reference color space), που προσδιορίζει τα χρώματα όπως είναι πραγματικά.
 2. Τα προφίλ των διαφόρων περιφερειακών (device profiles), που προσδιορίζουν πώς κάθε περιφερειακό ανταποκρίνεται στα χρώματα.
 3. Το κύριο πρόγραμμα (color engine, color management), που κάνει τη δουλειά του ταιράσματος (μετατροπής) των χρωμάτων.

62. Περιγράψτε τις διαφορές μεταξύ των προτύπων TIFF, JPEG, GIF και GIF. Που χρησιμοποιείται το καθένα;

Από άποψη μεγέθους, οι εικόνες τύπου JPEG είναι πολύ μεγαλύτερες από τις άλλες δύο. Το jpg χρησιμοποιείται ευρέως για την διανομή εικόνων μέσω διαδικτύου ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (mail) και αυτό γιατί μας δίνει πολύ περισσότερες λεπτομέρειες, συν του ότι είναι πολύ αποτελεσματικός στην διαχείρισή του.

Από την άλλη, οι δύο άλλοι τύποι αρχείων -οι GIF και PNG- καταναλώνουν πολύ λιγότερο χώρο στο σύστημά μας και, συγχρόνως, είναι αποτελεσματικοί στην χρήση και τις λειτουργίες τους. Σε ό,τι αφορά την στήριξη, ο τύπος αρχείων GIF υποστηρίζεται από όλους τους φυλλομετρητές (web browsers) -εν αντιθέσει με τον τύπο αρχείων PNG ο οποίος δεν υποστηρίζεται από όλους τους browsers καθώς αναπτύχθηκε ως μια δωρεάν εναλλακτική λύση του GIF.

Όσον αφορά την χρήση τους τώρα· ο τύπος εικόνων JPEG χρησιμοποιείται για την αναπαράσταση των εικόνων που δεν εμπεριέχουν κίνηση, όπως και για φωτογραφίες και διάφορα είδη (φωτο)σκιάσεων αναλόγως με τον φωτισμό (στο σκοτάδι ή στο φως αντίστοιχα). Από την άλλη, η μορφή αρχείου εικόνας PNG πολύ συχνά χρησιμοποιείται για την δημιουργία των λογοτύπων που ενέχει διαφάνεια και ξεθώριασμα. Η μορφή αρχείου εικόνων PNG είναι η ιδανική και για τα screenshots, δηλαδή, για τα λογισμικά που μας παρέχουν την λήψη στιγμιότυπου οθόνης. Ο δε τύπος αρχείων GIF, χρησιμοποιείται σε κινούμενα σχέδια.

Και βέβαια, υπάρχουν πολλές περισσότερες διαφορές που μπορούν να εντοπιστούν μόνο από τους ειδικούς.

Για παράδειγμα, ο τύπος αρχείων εικόνων GIF δεν έχει απώλειες -όπως ο τύπος JPEG που μπορεί να αλλάξει ριζικά την εικόνα, προς το χειρότερο όμως. Από την άλλη βέβαια, σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί (ο τύπος JPEG) να δώσει ένα ενδιαφέρον αποτέλεσμα στην εικόνα. Λόγω του ότι ο τύπος αρχείων εικόνων GIF δεν έχει απώλειες, μπορεί να χρησιμοποιηθεί στις περιπτώσεις που χρειάζεται να διατηρηθούν οι αυστηρές γραμμές στην τυπογραφία και στα γεωμετρικά σχήματα.

Ο τύπος GIF δεν είναι ιδανικός για την σύγχρονη φωτογραφία, λόγω του ότι έχει περιορισμένους πίνακες χρωμάτων και μικρά μεγέθη. Από την άλλη, βέβαια, αυτά τα μικρά μεγέθη αποβαίνουν ιδιαιτέρως χρήσιμα κάποιες φορές -ειδικά όταν δεν κρίνεται κατάλληλος ο τύπος JPEG εξαιτίας του τεραστίου μεγέθους του.

63. Τι οφέλη μας προσφέρει η χρήση της μάσκας κατά την ηλεκτρονική επεξεργασία εικόνας;

Η μάσκα στο photoshop χρησιμοποιείται για να μπορέσουμε να απομονώσουμε τις περιοχές των χαρτογραφικών αρχείων και να τις επικαλούμαστε όποτε θέλουμε είτε για το αποφωντάρισμα (ξεφωντάρισμα) μιας εικόνας, είτε τη χρωματική διόρθωση, είτε την εφαρμογή ενός φίλτρου κλπ.

Η μάσκα μπορεί να αποθηκευτή σε μορφή alpha channel

64. Ποια η χρησιμότητα της εντολής clipping mask και με ποιο τρόπο εφαρμόζεται σε ένα πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας;

Στη περίπτωση που έχουμε στο photoshop δύο Layer διαδοχικά το ένα πάνω από το άλλο και το κάτω καλύπτει μία περιοχή μικρότερη από την επάνω και το υπόλοιπο είναι διαφάνεια μπορούμε να επιλέξουμε στη συνέχεια το επάνω layer και με την εντολή Layer-à Create Clipping Mask να μασκάρουμε το επάνω

65. Τι επιτυγχάνουμε με τη μετατροπή ενός επιπέδου (layer) σε smart object σε προγράμματα επεξεργασίας εικόνας και με ποιο τρόπο θα μπορώ να το επεξεργαστώ από εκείνη τη στιγμή και μετά;

Με την εντολή μετατροπής ενός layer σε smart object μπορούμε σ αυτό το layer να κρατήσουμε την αρχική του πληροφορία χωρίς να μεταβληθεί κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας του. Δηλαδή με την αυξομείωση του μεγέθους να μην έχει απώλειες σε ανάλυση, να προσθέσουμε χρωματικές καμπύλες, φίλτρα κλπ. Να προσθέσουμε νέα layer σ αυτό ή και μάσκες κλπ. Στην τελική εργασία το smart layer φαίνεται να είναι μόνο του αλλά όταν θέλουμε να μπούμε και να το επεξεργαστούμε θα πρέπει να το δουλεύουμε ως ξεχωριστό αρχείο psd

66. Ποιοι είναι οι κατάλληλοι τύποι αρχείων στο πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας για να αποθηκεύσω το αρχείο μου προκειμένου να: 1) το στείλω προς επαγγελματική εκτύπωση, και 2) ανταλλάξω προσχέδια μεταξύ συνεργατών και πελατών

Τα χαρτογραφικά αρχεία που πρόκειται να τυπωθούνε με τυπογραφικές μεθόδους όπως η μέθοδος όφσετ είναι προτιμότερο να έχουν μορφή tiff, eps  και σε υψηλή ανάλυση ενώ για προσχέδια jpg,  pngκλπ και σε χαμηλή ανάλυση.

67. Για ποιο λόγο θα χρειαστεί να μετατρέψω μια εικόνα σε mode grayscale και ποιος είναι ο κατάλληλος τρόπος αυτής της μετατροπής σε ένα πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας;

Ο λόγος για να μετατραπεί ένα αρχείο σε mode grayscale είναι για να τυπωθεί σε μονόχρωμη απόδοση συνήθως με μαύρο μελάνι αλλά και σε κάποιο άλλο ατόφιο χρώμα της σειράς pantone. Επίσης η μετατροπή σε grayscaleείναι μια ενδιάμεση μετάβαση για διτονικές αποδόσεις

68. Με ποιους τρόπους μπορώ να αφαιρέσω το φόντο μιας εικόνας σε ένα πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας; Ποιος είναι ο πιο ενδεδειγμένος για λεπτομερή αφαίρεση;

Για την αποφοντάριση των εικόνων μπορούμε να το πετύχουμε με διάφορους τρόπους.Με τη χρήση laso tools (polygon και απλό), magic tool, quick selection tool αλλά και του pen tool σε συνδυασμό και άλλων εντολών για την απομάκρυνση φόντου σε διαφορετικό layer με διαφάνεια και την αποθήκευση του αρχείου σε φορματ psd

69. Ποια είναι τα βασικά στάδια κατά την επεξεργασία εικόνων bitmap;

Σαν επεξεργασία εικόνας ορίζεται η μέθοδος που μετατρέπει μια εικόνα σε ψηφιακή μορφή και εκτελεί κάποιες λειτουργίες σε αυτή με σκοπό την απόκτηση μιας βελτιωμένης εικόνας ή την εξαγωγή πολύτιμων πληροφοριών από αυτή.

Τα στάδια της επεξεργασίας εικόνας είναι τα εξής:

 1. Εισαγωγήτης εικόναςμεοπτικόσαρωτήήμε ψηφιακή φωτογραφία.
 2. Ανάλυσηκαιδιαμόρφωσητης εικόναςπου περιλαμβάνεισυμπίεση δεδομένων, βελτίωση της εικόναςκλπ.
 3. Έξοδο που έχει σαναποτέλεσμα μια τροποποιημένηεικόναή μιαέκθεσηπου βασίζεται στηνεικόνα.

Το κυριότερο όμως στάδιο της επεξεργασίας είναι η ανάλυση και η διαμόρφωση της εικόνας. Η ανάλυση εικόνας αφορά τον χειρισμό των δεδομένων της εικόνας για να καθοριστεί ακριβώς η πληροφορία που απαιτείται για την λύση κάποιου υπολογιστικού προβλήματος. Χωρίζεται κυρίως στα εξής στάδια:

 1. Ανάκτησητης εικόνας: Είναι η διαδικασία κατά την οποία λαμβάνεται μια εικόνα υποβαθμισμένης ποιότητας ή παραμορφωμένη και την επαναφέρει στην αρχική της εμφάνιση.
 2. Προεπεξεργασία- Ανάλυση της εικόνας με σκοπό τη βελτίωση της: Είναι η διαδικασία κατά την οποία λαμβάνεται μια εικόνα και βελτιώνεται οπτικά με τη χρήση οπτικών συστημάτων.
 3. Συμπίεση της εικόνας: Είναι η διαδικασία κατά την οποία μειώνεται η τεράστια ποσότητα δεδομένων μιας εικόνας, εξαλείφοντας την πληροφορία που δεν είναι ορατή και αφήνοντας την χρήσιμη πληροφορία.
 4. Ανάλυση χαρακτηριστικών: Η ανάλυση χαρακτηριστικών αφορά την εξέταση και εκτίμηση των χαρακτηριστικών που εξάγονται από την διαδικασία μείωσης δεδομένων

70. Τι είναι τα ψηφιακά φίλτρα σε ένα οποιοδήποτε πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας; Αναφέρετε τέσσερις κατηγορίες φίλτρων που εφαρμόζουμε επί εικόνων bitmap και ποια είναι τα αποτελέσματά τους.

Τα ψηφιακά φίλτρα είναι έτοιμα εφέ, τα οποία μπορούν να εφαρμοστούν είτε σε ολόκληρη την εικόνα μας ή σε μια επιλεγμένη περιοχή. Το Photoshop CS6 περιέχει από μόνο του μια μεγάλη ποικιλία φίλτρων, αλλά υπάρχουν και αρκετές χιλιάδες ξεχωριστά φίλτρα με την μορφή plug-ins. Σε γενικές γραμμές, τα φίλτρα χρησιμοποιούνται για την προσθήκη ειδικών εφέ σε μια εικόνα. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο ρετουσάρισμα, την δημιουργία ρεαλιστικών υφών, εντυπωσιακών εφέ κειμένου και σε πολλά άλλα πράγματα. Μπορούν να αλλάξουν εντελώς το περιβάλλον μιας εικόνας. Τα φίλτρα βρίσκονται στο μενού επιλογών Filters.

Μερικές από τις κατηγορίες αυτών είναι το Blur (δημιουργεί θόλωμα), sharpen (κάνει τις φωτογραφίες να είναι αιχμηρές δηλαδή να έχουν σχέδιο), render(δημιουργεί οπτικά φαινόμενα φωτιάς, σύννεφα ανέμου κλπ)

71. Εξηγήστε την τεχνική Antialiasing και Alpha channel που χρησιμοποιείται σε εφαρμογές επεξεργασίας εικόνας και φωτορεαλιστικής απεικόνισης αντικειμένων.

Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα των γραφικών είναι ότι κάθε γραμμή που είναι κυρτή ή παρουσιάζει κάποια κλίση εμφανίζει οδοντώματα, μοιάζοντας περισσότερο με μια μεγάλη σκάλα πάρα με μια ευθεία γραμμή. Αυτές οι ακανόνιστες γραμμές είναι ιδιαίτερα εμφανείς στις εικόνες, πράγμα που τις καθιστά ιδιαίτερα ενοχλητικές οπτικά. Αυτό το φαινόμενο στα γραφικά είναι γνωστό ως aliasing. Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα χρησιμοποιείται μια τεχνική που ονομάζεται Full Scene Anti-Aliasing (FSAA) ή απλώς Anti-Aliasing (AA). Το Anti-Aliasing βοηθά στο να εμφανίζονται οι ακανόνιστες αυτές γραμμές πιο ‘’ομαλές’’, χωρίς να χρειάζεται να αυξήσετε την ανάλυση της οθόνης σας.

Για την αποθήκευση μιας μάσκας χρησιμοποιείται το alphachannelή κανάλι άλφα. Ένα ειδικό 8-μπιτο κανάλι διαβαθμίσεων του γκρίζου που χρησιμοποιείται για την αποθήκευση μίας επιλογής.

72. Τι ονομάζουμε Bit Depth, τι ονομάζουμε Color Depth και ποιες κατηγορίες εικόνων γνωρίζετε με βάση το bit depth;

Bit depth: Ο αριθμός των bit που αντιπροσωπεύουν την τονική και χρωματική τιμή κάθε pixel.

Bit Depth ή Color Depth: (Βάθος χρώματος). Το βάθος χρώματος  αναφέρεται στον αριθμό χρωμάτων (αποχρώσεις του γκρι στην περίπτωση ασπρόμαυρης φωτογραφίας) που μπορεί να αναγνωρίσει σε ένα εικονοστοιχείο (pixel) μιας εικόνας. Τυπικά θα δούμε στα τεχνικά χαρακτηριστικά αριθμούς όπως 8 bit, 10 bit και 12 bit για κάθε χρωματικό κανάλι (Grayscale, RGB, ή και CMYK). Μερικές φορές οι αριθμοί στα τεχνικά χαρακτηριστικά είναι ο συνδυασμός των bit και του χρωματικού καναλιού δίνοντας αριθμούς των 24 bit, 30 bit και 36 bit βάση του RGB (x3) ή και 48 bit στην περίπτωση 12 bit ( ανά κανάλι στο CMYK (x4)). Είναι κοινώς γνωστό ότι για την απεικόνιση και μόνο φωτορεαλιστικής απόδοσης (16,7 εκ. χρώματα) αρκεί αρχείο των 8 bit ανά κανάλι, δηλαδή 24 bit RGB. Όμως το ψηφιακό αρχείο δεν είναι καθαρό γιατί κατά την μετατροπή αναλογικού σήματος σε ψηφιακό, τα scanner εισάγουν λίγο οπτικό θόρυβο γύρω από τις πυκνές περιοχές του film και αυτό γιατί δυσκολεύεται στο να διαβάσει το λίγο φως που καταφέρνει να περάσει από αυτές τις πυκνές περιοχές. Αυτός είναι και ο λόγος προτίμησης των 10 bit και 12 bit scanner, που μπορούν να μας εξασφαλίσουν τα έξτρα τονικά επίπεδα για την αφαίρεση του θορύβου. Γιατί κατά τη διαδικασία αποθορυβοποίησης των περιοχών αυτών καταστρέφεται κι ένας μεγάλος αριθμός τονικών επιπέδων που ανήκουν στις περιοχές αυτές. Έτσι, αν σαρώσουμε με μια συσκευή των 8 bit, η αποθορυβοποίηση θα αφαιρέσει μερικά τονικά επίπεδα, τα οποία είναι απαραίτητα για να έχουμε μια εικόνα συνεχών τόνων. Εδώ φαίνεται κι η αξία των συσκευών των 12 bit που θα έχουν πάντα περίσσευμα τονικών επιπέδων, ώστε να αναπαραχθεί όλη η τονική λεπτομέρεια. Οπότε όσο μεγαλύτερο το βάθος χρώματος, τόσο καλύτερη η αναπαραγωγή περισσότερων τόνων και χρωμάτων του scanner, και τόσο καλύτερα τα αποτελέσματα.

73. Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των ψηφιογραφικών εικόνων bitmap; Να αναφέρετε τέσσερις μορφές αρχείων ψηφιογραφικών εικόνων (bitmap) και πού χρησιμοποιούνται, συνήθως, αντίστοιχα.

Τα πλεονεκτήματα των ψηφιογραφικών εικόνων είναι ότι μπορούν να περιγράψουν μία εικόνα με εικονοστοιχεία (pixel) και να μπορέσει αυτή τόσο να αναπαρασταθεί σε μία οθόνη αλλά και να έχει τη κατάλληλη πληροφορία ώστε να εκτυπωθεί στη καλύτερη δυνατή ποιότητα.

Οι ψηφογραφικές εικόνες είναι κατάλληλες για τρισδιάστατες και φωτορεαλιστικές απεικονίσεις, καθώς διαθέτουν μεγάλο φάσμα δυνατών χρωμάτων και υψηλό επίπεδο σκιάσεων ή λεπτομερειών.

Ως μειονέκτημα μπορούμε να πούμε πως η ποσότητα της πληροφορίας όταν αυτή συνδυαστεί με το χρωματικό βάθος αλλά και την ανάλυση γίνεται αρκετά μεγάλη και δύσκολη στη μετακίνηση, στην επεξεργασία και στην αποθήκευση

JPEG

Η μορφοποίηση JPEG δημιουργήθηκε από την ομάδα εργασίας Joint Photographic Experts Group του οργανισμού ISO (International Organization for Standardization) και αποτελεί το πιο διαδεδομένο πρότυπο συμπίεσης εικόνων. Τα αρχεία έχουν επέκταση .jpg, .jpeg ή .jpe και χρησιμοποιούνται στις εφαρμογές διαδικτύου, αλλά και σε άλλες περιπτώσεις, όπως κινητά τηλέφωνα και ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές. Επιτυγχάνει μεγάλη συμπίεση εξαλείφοντας πληροφορίες που βασίζονται σε περιορισμούς της ανθρώπινης όρασης. Το ανθρώπινο μάτι δεν μπορεί να διακρίνει όλες τις λεπτομέρειες μιας εικόνας και έτσι, κάποιες μη ουσιώδεις λεπτομέρειες αφαιρούνται και επιτυγχάνεται η επιθυμητή συμπίεση

GIF

Το GIF (Graphics Interchange Format) υποστηρίζει βάθος χρώματος μέχρι 8 bit, άρα 256 χρώματα. Η μορφο- ποίηση αναπτύχθηκε από την εταιρεία Compuserve και χρησιμοποιήθηκε αρχικά για τη μεταφορά εικόνων μέσω τηλεφωνικών γραμμών. Το μορφότυπο GIF χρησιμοποιεί τον μη απωλεστικό αλγόριθμο συμπίεσης Lempel-Ziv-Welch (LZW) που επιτυγχάνει υψηλό λόγο συμπίεσης

PNG

Η μορφοποίηση PNG (Portable Network Graphics) δημιουργήθηκε για την παρουσίαση εικόνων στο διαδίκτυο ως εναλλακτική μορφή του GIF. Υποστηρίζει εικόνες μέχρι και true color (16.777.216 αποχρώσεις)

TIFF

Το πρότυπο αποθήκευσης TIFF (Tagged Image File Format) αφορά χαρτογραφικές εικόνες και τα αρχεία έχουν προέκταση .tif ή .tiff. Υποστηρίζει RGB εικόνες μέχρι και 48 bit βάθος χρώματος και μερική διαφάνεια μέσω του καναλιού Άλφα. Τα αρχεία TIFF είναι συνήθως ασυμπίεστα και έχουν μεγάλο μέγεθος. Είναι ανεξάρτητο υλικού και λειτουργικού συστήματος και υποστηρίζεται από όλες τις εφαρμογές. Έτσι, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αποθήκευση και ανταλλαγή εικόνων που περιέχουν όλη την αρχική πληροφορία τους. Το πρόβλημα με τη συγκεκριμένη μορφοποίηση είναι ότι έχει πολλές δυνατότητες και κάποιες από αυτές δεν υποστηρίζονται από κ ποιες εφαρμογές προβολής και επεξεργασίας εικόνων. Έτσι, η προβολή του και η επεξεργασία του καθίσταται πιο δύσκολη.

74. Με ποιους τρόπους φροντίζω η αναγνωσιμότητα των κειμένων να μην διαταράσσεται κατά την ένθεσή τους πάνω σε μια εικόνα σε ένα πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας;

Η αναγνωσιμότητα του κειμένου εξαρτάται κατά κύριο λόγο από τον τρόπο που αναμιγνύεται η εικόνα με το κείμενο.

Αν η εικόνα είναι πολύ σκούρα και το μέγεθος των γραμμάτων αρκετά μεγάλο θα μπορούσε το κείμενο να είναι λευκό ή φωτεινό κίτρινο.

Μία καλή λύση είναι και για μικρότερα γράμματα να είναι λευκά αλλά και με μαύρο περίγραμμα.

Αν έχουμε σκούρα γράμματα μικρού ή μεγάλου μεγέθους σε μία φωτογραφία διαφόρων διαβαθμίσεων μπορούμε στη περιοχή αυτή να βάλουμε αρκετά μεγάλη διαφάνεια ώστε αυτά να είναι εύκολα να είναι ευανάγνωστα.

Φυσικά μπορούμε να «παίξουμε» με το κείμενο και με τις ροές των κειμένων γύρω από τις εικόνες και με τη χρήση των alphachannels.

75. Περιγράψτε ποιο είναι το περιεχόμενο σ’ ένα αρχείο διανυσματικών γραφικών.

Τα διανυσματικά γραφικά συντίθεται από γεωμετρικά σχήματα (σημεία, γραμμές, καμπύλες, ορθογώνια, ελλείψεις, πολύγωνα κ.α.) που περιγράφονται με μαθηματικό τρόπο, με τη βοήθεια συντεταγμένων, γωνιών και αποστάσεων. Το μέγεθος τους εξαρτάται από την πολυπλοκότητα των σχημάτων που περιγράφουν. Είναι σημαντικά μικρότερα σε σχέση με τα αντίστοιχα χαρτογραφικά αρχεία, επειδή αποθηκεύονται μόνο οι πληροφορίες που είναι απαραίτητες για τον σχεδιασμό των σχημάτων.

76. Αναφέρετε πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των διανυσματικών γραφικών.

Πλεονεκτήματα

 • Τα διανυσματικά αρχεία παρέχουν δυνατότητες αλλαγής μεγέθους και περιστροφής των σχημάτων, χωρίς να προκαλούνται αλλοιώσεις. Τα νέα αρχεία διατηρούν αναλλοίωτα τα βασικά χαρακτηριστικά τους (σχετικές διαστάσεις και σχετική θέση).
 • Τα διανυσματικά γραφικά είναι ανεξάρτητα ανάλυσης (resolution free) και προσαρμόζονται αυτόματα στο μέγεθος και την ανάλυση του μέσου που προβάλλονται ή εκτυπώνονται.

 

Μειονέκτημα

 • Για τη δημιουργία ενός σχήματος επιτρέπεται ο προσδιορισμός ενός μόνο χρώματος ή γέμισμα με χρωματική διαβάθμιση (color gradient), αλλά δεν είναι δυνατή η ενσωμάτωση φωτορεαλιστικής ποιότητας (σε αντίθεση με τις χαρτογραφικές εικόνες όπου μπορείς να αλλάξεις το χρώμα σε κάθε pixel).

77. Να βρεθούν τα χρώματα που είναι στην παρακάτω λίστα. Υπάρχουν χρώματα συμπληρωματικά μεταξύ τους; Αν ναι, ποια είναι αυτά και ως προς τι είναι συμπληρωματικά;

α) #FF0000

b) #FFFFFF

c) #00FFFF

d) #000000

e) #A1A1A1

Σημείωση: δοκιμάστε πρώτα να μετατρέψετε τις παραπάνω τιμές στην κλίμακα 0 έως 255 για κάθε κανάλι χρώματος."

Από τα 6 σύμβολα μετά το # τα δύο πρώτα FFαφορούν το κόκκινο, το 3-4 FFτο πράσινο και το 5-6 FFτο μπλε. Έχουν τιμές 255 για το κάθε κύριο χρώμα

Έτσι

α) #FF0000 είναι το Κόκκινο (R:255, G:0, B:0)

 1. b) #FFFFFF είναι το Άσπρο (R:255, G:255, B:255)
 2. c) #00FFFF είναι το γαλάζιο (R:0, G:255, B:255)
 3. d) #000000 είναι το μαύρο(R:0, G:0, B:0)
 4. είναι το γκρι (R:161, G:161, B:161)

Συμπληρωματικά είναι

Για το α) #FF0000 είναι το γαλάζιο (R:0, G:255, B:255)

Για το b) #FFFFFF είναι το Μαύρο (R:0, G:0, B:0)

Για το c) #00FFFF είναι το κόκκινο (R:255, G:0, B:0)

Για το d) #000000 είναι το άσπρο (R:255, G:255, B:255)

Για το e) #A1A1A1 είναι το γκρι (R:161, G:161, B:161)

78. Ποια η διαφορά μεταξύ των εντολών save as και export και με ποια λογική εφαρμόζω καθεμία από αυτές;

Το save as χρησιμοποιείται συνήθως για τη δημιουργία αντιγράφου αρχείου μετά από μία σειρά μεταβολών που κάνουμε σε αυτό και που δεν θέλουμε να χάσουμε την αρχική του κατάσταση.

Το exportσυνήθως χρησιμοποιείται για την εξαγωγή αρχείων σε διαφορετικό formatτο οποίο θα μπορέσει να εισαχθεί σε ένα άλλο πρόγραμμα επεξεργασίας.

79. Πώς μπορείτε να μειώσετε το βαθμό επίδρασης ενός φίλτρου στην εικόνα σας;

Σε πρώτη φάση δημιουργούμε ένα αντίγραφο του layer που θέλουμε να επιδράσουμε και το τοποθετούμε πάνω από. Στη συνέχεια επιδρούμε με το φίλτρο και στο τέλος παίζουμε με την παράμετρο opacity του αντίγραφο layerώστε να φανεί το ανεπηρέαστο αρχικό layer.

80. Ποιες είναι οι βασικές διαφορές μεταξύ bitmap graphics και vector graphics;

 • Τα vectorgraphics αρχεία με την αλλαγή μεγέθους και περιστροφής των σχημάτων δεν προκαλούνται αλλοιώσεις ενώ τα bitmapgraphicsμεταβάλλονται και ειδικά η μεγάλες μεγεθύνεις προκαλούν απώλειες στη ποιότητα
 • Τα vectorgraphics είναι ανεξάρτητα ανάλυσης (resolution free) και προσαρμόζονται αυτόματα στο μέγεθος και την ανάλυση του μέσου που προβάλλονται ή εκτυπώνονται ενώ τα bitmapgraphics η εκτύπωσή τους εξαρτάται άμεσα με την αρχική τους ανάλυση
 • Τα vectorgraphicsΓια τη δημιουργία ενός σχήματος επιτρέπεται ο προσδιορισμός ενός μόνο χρώματος ή γέμισμα με χρωματική διαβάθμιση (color gradient), αλλά δεν είναι δυνατή η ενσωμάτωση φωτορεαλιστικής ποιότητας (σε αντίθεση με τις χαρτογραφικές εικόνες όπου μπορείς να αλλάξεις το χρώμα σε κάθε pixel).

81. Τι επιτυγχάνουμε με τη μετατροπή ενός επιπέδου (layer) σε smart object σε προγράμματα επεξεργασίας εικόνας και με ποιο τρόπο θα μπορώ να το επεξεργαστώ από εκείνη τη στιγμή και μετά;

Η βασική λογική του photoshop με τη μετατροπή ενός Layerσε smartobject είναι η "μη καταστρεπτική" επέμβαση. Δηλαδή να επιτρέπει στον χρήστη να επαναφέρει την εικόνα του σε προηγούμενα στάδια χωρίς να χάσει πληροφορία

Αυτά είναι layers που μπορούμε να τους αλλάζουμε μέγεθος (η απλούστερη χρήση). Μπορούμε ακόμα να τα παραμορφώνουμε να τους προσθέτουμε μάσκες. Και πάντα να επιστρέψουμε στην απολύτως αρχική μορφή του layer, χωρίς να χάσουμε πληροφορίες. Και επί πλέον ότι δεν θα έχουμε απώλειες από τις διαδοχικές μεταβολές.

Τα έξυπνα αντικείμενα - smart objects δέχονται και τα smart filters .

Τα smart objects μπορούν εκτός από ένα layer να περιέχουν δύο και περισσότερα layers, κάποια από τα οποία να είναι και adjustment layers. Μπορούν ακόμα να περιέχουν και raw εικόνες, τις οποίες θα μπορούμε να επεξεργαστούμε στο camera raw. 

82. Τι είναι μία διαδρομή (path) σε προγράμματα επεξεργασίας εικόνας;

To εργαλείο pen tool στο Photoshop, χρησιμοποιείται για τον εύκολο καθορισμό μιας διαδρομής (path) στα χαρτογραφικά αρχεία.

Πρόκειται για  μία διανυσματική καμπύλη Bezier η οποία εύκολα μπορεί να σχεδιαστεί και στη συνέχεια να τροποποιηθεί ως προς τη μορφή, κατεύθυνση, καμπυλότητα κλπ και στη συνέχεια να μετατραπεί σε επιλογή και να αποθηκευτεί.

83. Ποιος είναι ο πλέον ενδεδειγμένος τρόπος επεξεργασίας μιας εικόνας / φωτογραφίας στον οποίο συγκεντρώνονται όλες οι εντολές κορεσμού, φωτεινότητας, οξύτητας, αντίθεσης μεταξύ άλλων σε μια παλέτα;

Ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος επεξεργασίας μιας εικόνας όπου μπορούμε να επέμβουμε με εντολές κορεσμού οξύτητας αντίθεσης αλλά και πολλών άλλων παρεμφερή εντολών είναι με την εντολή FilteràCameraRaw

84. Nα αναφέρετε τα εργαλεία επιλογής σε πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας και να εξηγήσετε τη χρήση τους.

Ταεργαλείαεπιλογήςείναι:

Το rectangular, elliptical, single row marquee tool

To lasso (single, polygonal, magnetic) (λάσο)

To magic wand tool (μαγικόραβδί)

Tα εργαλεία αυτά όπως αναφέρεται και η λέξη χρησιμοποιούνται για την επιλογή περιοχών pixels των χαρτογραφικών εικόνων με σκοπό να δεχτούν μία ή περισσότερες μεταβολές (color correction, level, filters κλπ)

85. Πως μπορώ να διορθώσω την προοπτική μιας εικόνας σε ένα πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας μέσω των εντολών μετασχηματισμού (transform);

Για το μετασχηματισμό της προοπτικής μιας εικόνας σε ένα πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας όπως το AdobePhotoshop γίνεται μέσω της εντολής EditàTransformàPerspective

 86. Με ποιους τρόπους μπορώ να επηρεάσω τον κορεσμό μιας εικόνας σε ένα πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας και ποιος είναι ο ενδεδειγμένος;

Για το μετασχηματισμό του κορεσμού μιας εικόνας ο και πιο ενδεδειγμένος σε ένα πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας όπως το AdobePhotoshop γίνεται μέσω της εντολής ImageàAdjustmentàHue/Saturation και στη συνέχεια επιλέγουμε την εντολή Saturation μετακινώντας τις τιμές από -100 έως +100.

Ένας άλλος τρόπος είναι με τη χρήση του εργαλείου Spong

Επιλέγουμε τιμή Desaturate ή Saturate και επιλογή Brushes αποδίδουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε χειροκίνητα.

87. Με ποιους τρόπους μπορώ να επηρεάσω τη φωτεινότητα μιας εικόνας σε ένα πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας και ποιος είναι ο ενδεδειγμένος;

Για το μεταβολή της φωτεινότητας μιας εικόνας σε ένα πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας και πιο ενδεδειγμένος όπως το AdobePhotoshop γίνεται μέσω της εντολής ImageàAdjustmentàBrightness/Contrast και στη συνέχεια επιλέγουμε την εντολή Brightness μετακινώντας τις τιμές από -100 έως +100.

 Ένας άλλος τρόπος είναι με τη χρήση των εργαλείων Burn & Dodgetools

Επιλέγουμε το Burn ή Dodge και αποδίδουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε χειροκίνητα πιέζοντας πάνω στο χαρτογραφικό αρχείο.

88. Με ποιους τρόπους μπορώ να επηρεάσω την οξύτητα μιας εικόνας σε ένα πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας και ποιος είναι ο ενδεδειγμένος;

Για το μεταβολή της οξύτητας μιας εικόνας σε ένα πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας και πιο ενδεδειγμένος όπως το AdobePhotoshop γίνεται μέσω της εντολής FilteràSharpenà(κι επιλογή μία από τις παρακάτω UnsharpMaskSharpSharpenEdge κλπ)

 Ένας άλλος τρόπος είναι με τη χρήση των εργαλείων Burn & Dodgetools

Επιλέγουμε το εργαλείο SharpenToolκαι αποδίδουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε χειροκίνητα πιέζοντας πάνω στο χαρτογραφικό αρχείο για να προκαλέσουμε οξύτητα.

89. Ποιές είναι οι βασικές μετατροπές κατά την επεξεργασία ενός αρχείου εικόνας JPEG εισηγμένο από το Διαδίκτυο, για κατάλληλη χρήση σε αρχείο σελίδας εντύπου τετραχρωμίας;

Ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος μετατροπής αρχείου εικόνας από jpg για να πάει για έντυπο που θα τυπωθεί σε τετραχρωμία είναι να είναι σε modeCMYKκαι σε φορματ Tiffή eps

90. Ποιοι τύποι αρχείων είναι κατάλληλοι για χρήση του υλικού στο διαδίκτυο, και για ποιο λόγο χρησιμοποιούμε συνήθως τον κάθε έναν από αυτούς;

Τα αρχεία που χρησιμοποιούνται για το διαδίκτυο είναι χαμηλής ανάλυσης και μεγάλης συμπίεσης ώστε να είναι ευκολότερη η διακίνησή τους στο διαδίκτυο.

Τα συνηθέστερα φορματ των εικόνων είναι jpggifpngή και picκαι σε modeRGB ή indexcolor

91. Αναφέρετε τους τρόπους λήψης, ψηφιοποίησης ψηφιογραφικής εικόνας.

 1. Σάρωση

Είναι ο πιο συνηθισμένος τρόπος. Οι εικόνες εισάγονται με χρήση ειδικών συσκευών (scanners) και μετατρέπονται από αναλογικές σε ψηφιογραφικές (bitmap), ενώ αναφέρονται ως raster images και τα εικονοστοιχεία dots.

Ανάλυση

Η ανάλυση καθορίζεται από τον αριθμό των εικονοστοιχείων ανά μονάδα μήκους, που μπορεί να αποδώσει ο σαρωτής. Όταν γίνεται η ψηφιοποίηση μιας εικόνας μέσω ενός σαρωτή ρυθμίζεται η επιθυμητή ανάλυση της εικόνας η οποία κύρια εξαρτάται από το μέσο χρήσης της εικόνας.

Χρωματική Απόδοση

Αντιστοιχεί στον αριθμό των χρωμάτων ή διαβαθμίσεων του γκρι που μπορεί να αποδώσει ο σαρωτής. Βρίσκεται σε αντιστοιχία με το χρωματικό βάθος της εικόνας.

 1. Φωτογράφηση με Ψηφιακή Φωτογραφική Μηχανή

92. Με ποιους τρόπους μπορώ να επηρεάσω την αντίθεση μιας εικόνας σε ένα πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας και ποιος είναι ο ενδεδειγμένος;

Για να επηρεάσουμε την αντίθεση (ή κοντράστ) στο Photoshopμπορούμε να καταφύγουμε στην εντολή:

Image-àAdjustmentsàBrightness/Contrast και μεταβολή στις παραμέτρους που αφορούν το Contrast.

Μπορώ επίσης και από την εντολή

Image-àAdjustmentsàCurvesεπιλέγοντας το μέσον και μετακινώντας την καμπύλη με μεγάλη αντίθεση και απότομα μπορώ να επιτύχω μεταβολή στο κοντράστ

93. Τι είναι χρώμα στις Γραφικές Τέχνες;

Το χρώμα είναι μία αίσθηση που δημιουργείται στον εγκέφαλο από μέρος της αλληλουχίας των ηλεκτρικών ώσεων που φτάνουν μέσω του οπτικού νεύρου. Η πληροφορία για το χρώμα αφορά τις συχνότητες της προσπίπτουσας ακτινοβολίας που μπορεί να ανιχνευθεί στους κατάλληλους υποδοχείς και κωδικοποιεί μέσα στα ηλεκτρικά αυτά σήματα.

Στις γραφικές τέχνες χρώμα ονομάζεται η οργανική ή ανόργανη ουσία που χρησιμοποιείται στο χρωματισμό μιας επιφάνειας λεγόμενη και χρωστική ουσία ή βαφή ή κοινώς μπογιά.

94. Ποιές συνθήκες επηρεάζουν τα χρώματα στις Γραφικές Τέχνες;

Οι συνθήκες που επηρεάζουν το χρώμα είναι:

 1. Είδος και ποιότητα μελάνης
 2. Είδος και ποιότητα μηχανής εκτύπωσης
 3. Εξωτερικές συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας περιβάλλοντος
 4. Συνθήκες στοίβαξης και αποθήκευσης
 5. Ιδιότητες χαρτιού
 • βάρος,
 • πάχος,
 • σχετική υγρασία,
 • ποσοστό τέφρας,
 • κολλάρισμα,
 • Επιπεδότητα – Ομαλότητα - Συμπιεστικότητα
 • Πορώδες – Απορροφητικότητα - Διαπερατότητα

95. Ποιος είναι ο ορισμός του ορατού φάσματος, ποιά χρώματα περιλαμβάνει και σε ποιο φυσικό φαινόμενο τα συναντάμε;

Το ηλιακό φως είναι η ανάμειξη όλων των χρωμάτων. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε ο Ισαάκ Νεύτωνας το 1676 πειραματιζόμενος με την ανάλυση του ηλιακού φωτός σε επιμέρους δέσμες διαφορετικών χρωμάτων, με τη βοήθεια ενός πρίσματος. Το σύνολο των δεσμών αυτών είναι το ορατό φάσμα του ηλιακού φωτός.

Το ορατό φάσμα είναι ένα μόνο μικρό τμήμα του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος και έχει μήκη κύματος που εκτείνονται από τα 400nm (νανόμετρα, εκατομμυριοστά του χιλιοστού) έως τα 700nm. Η περιοχή του φάσματος πάνω από τα 700nm ονομάζεται υπέρυθρη ακτινοβολία ενώ η περιοχή κάτω από τα 400nm ονομάζεται υπεριώδης. Τόσο η υπέρυθρη, όσο και η υπεριώδης ακτινοβολία δε γίνονται αντιληπτές από τον ανθρώπινο οφθαλμό.

Το φαινόμενο αυτό το συναντάμε στη διάθλαση του φωτός. Με τη βοήθεια οπτικού πρίσματος οδηγούμε μία δέσμη λευκού φωτός μέσα από αυτό και καθώς αυτό περνάει αναλύεται στα παρακάτω χρώματα

 • Πορφυρό
 • Κόκκινο
 • Κίτρινο
 • Πράσινο
 • Κυανό
 • Μπλε

Η ιδιότητα αυτή οφείλεται στη διαφορετική ταχύτητα που περνά κάθε απόχρωση μέσα στο οπτικό μέσω. Είναι παραπλήσια με τα χρώματα που συναντάμε στο ουράνιο τόξο μετά τη βροχή.

96. Ποια είναι τα process colors;

Τα process colors είναι τα χρώματα που χρησιμοποιούν για τη σύνθεσή τους C,M,Y,B.

97. Τι είναι Τίντα (Tint);

Οι φωτεινές αποχρώσεις ενός χρώματος. Δημιουργούνται αναμιγνύοντας το χρώμα με το ανάλογο ποσοστό άσπρου. Για να δημιουργηθούν τίντες στην ζωγραφική αρκεί να αναμειχθεί το χρώμα με το ανάλογο ποσοστό άσπρου.  Στους υπολογιστές αναφερόμαστε σε αμιγή χρώματα όπως τα Pantone, στα οποία η τίντα δημιουργείται μειώνοντας το ποσοστό του ίδιου του χρώματος. 

98. Ποιος είναι ο ρόλος του χρώματος στη συσκευασία;

Κάθε χρώμα αντιπροσωπεύει / δημιουργεί συγκεκριμένο συναίσθημα και κάθε χρώμα εκφράζει συγκεκριμένη ψυχολογική κατάσταση. Στα χρώματα υπάρχουν ορισμένα βασικά χαρακτηριστικά και ιδιότητες, τα οποία έχουν ανακαλυφθεί με έρευνα και πείρα. Πριν λοιπόν καταφύγει ο σχεδιαστής στην επιλογή ενός χρώματος, γιατί απλώς του αρέσει, θα πρέπει να λάβει υπ` όψιν του κάποιες σταθερές, προκειμένου το προϊόν να τύχει ευρείας αποδοχής.

Το κατάλληλο χρώμα σε γενικές γραμμές θα πρέπει:

 • Τραβά την προσοχή του καταναλωτή
 • Προπωλεί το προϊόν (το κατάλληλο χρώμα π.χ. σε μία συσκευασία για τρόφιμα μπορεί να ανοίξει την όρεξη)
 • Δημιουργεί image (τόσο για το προϊόν, όσο και για αυτόν που το καταναλώνει) 
 • Απεικονίζει πιστά το προϊόν
 • Εξασφαλίζει αναγνώριση (επηρεάζει τον καταναλωτή, ώστε να το παρατηρήσει προσεκτικά και να το αγοράσει)
 • Προσθέτει στην εμφάνιση
 • Συμβάλλει στην αναγνώριση της ταυτότητας (ένας ελκυστικός συνδυασμός χρωμάτων μένει στο μυαλό του καταναλωτή)
 • Ωθεί σε δράση (το χρώμα έχει περισσότερη επίδραση από την ουδετερότητα)

99. Ποιά χρώματα περιλαμβάνονται στον χρωματικό κύκλο του Itten και σε ποιες κατηγορίες ομαδοποιούνται;

Ο χρωματικός Κύκλος του Ίττεν είναι ένας δωδεκαμερής χρωματικός κύκλος που περιλαμβάνει βασικά, συμπληρωματικά και παράγωγα χρώματα

Τρία τα βασικά χρώματα: Κίτρινο - Κόκκινο - Μπλε

Απ την ανάμειξής τους βγαίνουν τα συμπληρωματικά τους.

 Συμπληρωματικά: πορτοκαλί, πράσινο, μωβ

Τα βασικά χρώματα είναι στο κεντρικό  τρίγωνο.

Τα συμπληρωματικά χρώματα είναι στο πολύγωνο που σχηματίζεται.

Κάθε τρίγωνο, απ τα νεοσχηματισθέντα, στην μεγάλη πλευρά του  περιλαμβάνει τα δύο βασικά χρώματα που αναμειγνύονται για την δημιουργία του καινούργιου χρώματος, του συμπληρωματικού.

Έτσι με μία ματιά αναγνωρίζετε αμέσως ποιά είναι κύρια, ποια συμπληρωματικά και από που προέρχονται αυτά τα χρώματα.

Ο κύκλος που σχηματίζεται έξω απ το πολύγωνο μας θυμίζει ότι υπάρχουν και υποκατηγορίες χρωμάτων και συμπληρωματικών που τα βλέπουμε με μία ματιά και ξέρουμε επίσης και τι χρώματα θα ανακατέψουμε για να φτάσουμε στην επιθυμητή απόχρωση.

100. Αναλύστε τα χρωματικά μοντέλα RGB και CMYK (ποια χρώματα αντιπροσωπεύουν και που εφαρμόζονται)

Η προσθετική μέθοδος

Στο ορατό φάσμα διακρίνονται εύκολα επτά χρώματα, τα λεγόμενα «χρώματα της Ίριδας». Αυτά είναι το ιώδες, το μπλε, το κυανό, το πράσινο, το κίτρινο, το πορτοκαλί και το κόκκινο. Τα χρώματα που καταλαμβάνουν τη μεγαλύτερη περιοχή είναι τελικά τα τρία: μπλε, πράσινο και κόκκινο. Η θεωρία των χρωμάτων που αναφέρεται στις ακτινοβολίες (εφαρμόζεται δηλαδή η θεωρία στην απεικόνιση των χρωμάτων στις οθόνες), χαρακτηρίζει τα χρώματα αυτά ως βασικά. Επειδή η ανάμειξή τους σε ίσες αναλογίες δίνει το λευκό φως, αυτή η μέθοδος δημιουργίας χρωμάτων ονομάζεται προσθετική. Στη μέθοδο αυτή, το μαύρο δεν είναι χρώμα, αλλά απουσία φωτός.

Η ανά ζευγάρια ανάμειξη των βασικών χρωμάτων δίνει τρία διαφορετικά χρώματα που καλούνται συμπληρωματικά. Τα χρώματα αυτά είναι

 • το κυανό (προκύπτει από την ανάμειξη μπλε και πράσινης ακτινοβολίας),
 • η ματζέντα (από την ανάμειξη μπλε  και  κόκκινης ακτινοβολίας) και
 • το κίτρινο (από την ανάμειξη κόκκινης και πράσινης ακτινοβολίας).

Για να ξεχωρίσουμε ποια χρώματα θεωρούμε συμπληρωματικά των βασικών χρωμάτων, ακολουθούμε τον κανόνα που λεει ότι συμπληρωματικό ενός βασικού χρώματος καλείται εκείνο το χρώμα, το οποίο αν αναμειχθεί με το βασικό του, μας δίνει το λευκό φως. Στην προκείμενη περίπτωση:

 • το κυανό είναι συμπληρωματικό του κόκκινου,
 • η ματζέντα είναι συμπληρωματικό του πράσινου,
 • το κίτρινο είναι συμπληρωματικό του μπλε.

Η αφαιρετική μέθοδος

Στις χρωστικές ουσίες (μπογιές, μελάνια κλπ), εφαρμόζεται η αφαιρετική μέθοδος. Η απόδοση όλων των χρωμάτων πραγματοποιείται, όχι με την ανάμειξη ακτινοβολιών, αλλά με την απορρόφηση μέσα στη μάζα των χρωμάτων ορισμένων μόνο περιοχών του φάσματος και την ανάκλαση των υπολοίπων. Τα χρώματα που αντιλαμβάνεται το ανθρώπινο μάτι, είναι αποτέλεσμα της ανάμειξης των μηκών κύματος των ακτινοβολιών που ανακλώνται από τα χρώματα. Τα χρώματα των χρωστικών που μπορούν να αποδώσουν σχεδόν όλα τα υπόλοιπα με την ανάμειξή τους, είναι τα κυανό, ματζέντα και κίτρινο και ονομάζονται πρωτεύοντα. Η ανάμειξη ανά δύο των πρωτευόντων χρωμάτων δίνει τα δευτερεύοντα: κόκκινο, μπλε και πράσινο. Η μέθοδος δημιουργίας χρωμάτων με τη χρήση χρωστικών ουσιών ονομάζεται αφαιρετική. Στη μέθοδο αυτή, το μαύρο χρώμα προκύπτει από το άθροισμα όλων των πρωτευόντων χρωμάτων.

Με βάση τη θεωρία αυτή, λοιπόν, το μάτι αντιλαμβάνεται τα χρώματα μέσω αντανακλάσεων, ως εξής:

 • το κυανό απορροφά το συμπληρωματικό του κόκκινο και αντανακλά το μπλε και το πράσινο,
 • η ματζέντα απορροφά το συμπληρωματικό της πράσινο και αντανακλά το μπλε και το κόκκινο,
 • το κίτρινο απορροφά το συμπληρωματικό του μπλε και ανακλά το κόκκινο και το πράσινο,
 • το λευκό αντανακλά όλα τα χρώματα, ενώ
 • το μαύρο απορροφά όλα τα χρώματα.

101. Αναφέρατε τα χαρακτηριστικά των χρωμάτων στις Γραφικές Τέχνες και αναλύστε καθένα απ' αυτά.

Τα χαρακτηριστικά των χρωμάτων

Απόχρωση (hue):

Απόχρωση είναι ο χρωματικός χαρακτήρας του κάθε χρώματος σε σχέση με τα υπόλοιπα χρώματα. Υπάρχουν περισσότερες από 100 αποχρώσεις χρωμάτων. Το κόκκινο π.χ. δεν είναι ένα κόκκινο. Υπάρχει κόκκινο με απόχρωση πορτοκαλί, κόκκινο με απόχρωση μωβ κλπ.

Οι αποχρώσεις ορίζονται από τη θέση τους πάνω στην περιφέρεια του χρωματικού κύκλου. Στην περίπτωση αυτή το χρώμα δεν έχει την προσθήκη μαύρου, άσπρου ή γκρι χρώματος.

Ένταση:

Ένταση ενός χρώματος ονομάζουμε την καθαρότητα και διαύγεια που διαθέτει. Καθαρά χρώματα είναι τα βασικά χρώματα αλλά και τα απλά πριμιτίφ χρώματα που συναντά κανείς στη λαϊκή τέχνη και τη ζωγραφική των παιδιών. Ένταση έχουν π.χ. τα δυνατά και καθαρά κόκκινα, πράσινα, κίτρινα, που μοιάζουν με τα χρώματα της φύσης, εκφραστικά και αισθησιακά. Λιγότερη ένταση αλλά μεγαλύτερη εσωτερικότητα και ποιότητα έχουν τα «σπασμένα» χρώματα, τα χρώματα που αναμιγνύονται με κάποιο άλλο χρώμα, με άσπρο, μαύρο, γκρι κ.λπ.

Κορεσμός (saturation), ή Καθαρότητα (purity):

Ο κορεσμός ενός χρώματος καθορίζεται από την περιεκτικότητα του σε γκρι. Ο κορεσμός ενός χρώματος ορίζεται από τη θέση ενός χρώματος πάνω σε μια ακτίνα του χρωματικού κύκλου.

Φωτεινότητα (Brightness):

H φωτεινότητα ενός χρώματος εξαρτάται από την περιεκτικότητά του σε μαύρο.

Τόνοι (Tones):

Τόνος ενός χρώματος είναι η ιδιότητα που εκφράζει τη σχέση του με το φως. Μας δείχνει δηλαδή πόσο φωτίζεται ή όχι ένα χρώμα, πόσο δηλαδή αυτό είναι φωτεινό ή σκοτεινό, ανοικτό ή σκούρο.

Θα εννοήσουμε καλύτερα τι σημαίνει τόνος ενός χρώματος αν φωτίσουμε π.χ. ένα κόκκινο πανί με πολύ φως, με λιγότερο φως, με φως που βρίσκεται κοντά στο πανί, μακριά, δίπλα, πίσω από το πανί κ.λπ. Το κόκκινο χρώμα στο πανί δεν θα παραμείνει ίδιο αλλά θ' αλλάξει, ως προς τον τόνο του.

Σ' ένα έργο με μεγάλες τονικές αντιθέσεις χρωμάτων, έχουμε πάντα ένα δυναμικό αποτέλεσμα, γεμάτο ένταση. Αντίθετα, όταν έχουμε κοντινούς τόνους, έχουμε ελάττωση της έντασης και αρμονία. Η σωστή και λειτουργική τονική διαβάθμιση σ' ένα ζωγραφικό έργο είναι καθοριστική για τη χρωματική του ποιότητα και έκφραση.

Πρακτικά, οι τόνοι ενός χρώματος δημιουργούνται με την ανάμιξη του με το συμπληρωματικό του ή με ποσοστό του γκρι χρώματος.

Τίντα (Tint):

Οι τίντες είναι οι φωτεινοί τόνοι ενός χρώματος. Για να δημιουργηθούν τίντες στην ζωγραφική αρκεί να αναμειχθεί το χρώμα με το ανάλογο ποσοστό άσπρου.

Στους υπολογιστές αναφερόμαστε σε αμιγή χρώματα όπως τα Pantone, στα οποία η τίντα δημιουργείται μειώνοντας το ποσοστό του ίδιου του χρώματος.

Σκιά (Shadow):

Οι σκιές είναι οι σκούροι τόνοι ενός χρώματος. Η σκιά ενός χρώματος δημιουργείται με την προσθήκη διαφορετικών ποσοστών μαύρου.

102. Ποιές συνθήκες επηρεάζουν τα χρώματα στις Γραφικές Τέχνες;

Οι συνθήκες που επηρεάζουν το χρώμα είναι:

 1. Είδος και ποιότητα μελάνης
 2. Είδος και ποιότητα μηχανής εκτύπωσης
 3. Εξωτερικές συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας περιβάλλοντος
 4. Συνθήκες στοίβαξης και αποθήκευσης
 5. Ιδιότητες χαρτιού
  • βάρος,
  • πάχος,
  • σχετική υγρασία,
  • ποσοστό τέφρας,
  • κολλάρισμα,
  • Επιπεδότητα – Ομαλότητα – Συμπιεστικότητα
  • Πορώδες – Απορροφητικότητα - Διαπερατότητα

103. Τι είναι τα πλακάτα χρώματα (spot colors) και τι τα χρώματα PANTONE;

Πλακάτα χρώματα (spot colors)  είναι ειδικά, προαναμεμειγμένα μελάνια που χρησιμοποιούνται αντί των μελανιών τετραχρωμίας (CMYK) ή επιπρόσθετα με αυτά. Κάθε πλακάτο χρώμα απαιτεί ξεχωριστή εκτυπωτική επιφάνεια στο πιεστήριο.

Τα Pantone χρώματα είναι και αυτά πλακάτα χρώματα που κατασκευάζονται από την εταιρία  Pantone LLC, θυγατρική της X-Rite, Incorporated, είναι η παγκοσμίου φήμης αρχή στο χρώμα και ο προμηθευτής συστημάτων χρωμάτων με κορυφαία τεχνολογία για την επιλογή και την ακριβή επικοινωνία του χρώματος σε διάφορες βιομηχανίες. Το όνομα PANTONE® είναι γνωστό παγκοσμίως ως η τυπική γλώσσα για την έγχρωμη επικοινωνία από τον σχεδιαστή στον κατασκευαστή στον λιανοπωλητή στον πελάτη.

104. Τι απεικονίζει το Χρωματικό Διάγραμμα (CIE - INTERNATIONAL COMMISSION ON ILLUMINATION);

Το 1931 η CIEδημιούργησε ένα χρωματικό διάγραμμα σε μια προσπάθεια ακριβούς καταγραφής της τραχωματικής σύνθεσης των χρωμάτων. Έτσι αν δύο άνθρωποι παρατηρούν το ίδιο χρώμα να μπορούν να το προσδιορίζουν με τις ίδιες αριθμητικές τιμές

 • x=R,  y=G,  z=B,  z=1-(x+y) 
 • Κάθε σημείο στα όρια του διαγράμματος είναι απόλυτα καθαρό χρώμα, ενώ όσο προχωράμε προς το σημείο της ίσης ενέργειας (άσπρο) η καθαρότητα μειώνεται.
 • Εάν ενώσουμε με ευθεία γραμμή δύο σημεία του διαγράμματος, τότε κάθε σημείο της γραμμής αντιστοιχεί σε μία ορισμένη μίξη των χρωμάτων που βρίσκονται στα άκρα της.
 • Αντίστοιχα ισχύουν και για το τρίγωνο που σχηματίζεται αν ενώσουμε τρία σημεία (μίξη των τριών χρωμάτων)

105. Τι είναι τα Συστήματα χρωματικής διαχείρισης (Color Management Systems) στις Γραφικές Τέχνες;

Επιχειρήσεις της πληροφορικής και εκδοτικής βιομηχανίας έχουν αναπτύξει συστήματα διαχείρισης χρώματος για τη μετατροπή των χρωμάτων από το χρωματικό χώρο μιας συσκευής στο χρωματικό χώρο άλλης συσκευής. Μια ένωση τέτοιων εταιριών δημιούργησε τον οργανισμό ICC (International Color Consortium) με σκοπό τη δημιουργία, προώθηση και υποστήριξη της προτυποποίησης και εξέλιξης ενός ανοικτού, εμπορικά ανεξάρτητου και διαλειτουργικού συστήματος διαχείρισης χρώματος

Ένα σύστημα διαχείρισης χρώματος δίνει τη δυνατότητα στο χρήστη να υλοποιεί χρωματικούς μετασχηματισμούς, να γνωρίζει εκ των προτέρων ποια χρώματα μπορούν να αναπαραχθούν με ακρίβεια σε μια συσκευή, να παράγει έντυπα και εικονικά δοκίμια με σχετικά χαμηλό κόστος προσομοιώνοντας τη χρωματική γκάμα μιας συσκευής σε αυτή μίας άλλης συσκευής και να ρυθμίζει (καλιμπράρει) περιφερειακές συσκευές (οθόνες, σαρωτές, εκτυπωτές κλπ) χρησιμοποιώντας χρωματικά προφίλ και σχετικές εφαρμογές λογισμικού.

106. Αναπτύξατε τι είναι τα τυπογραφικά μελάνια.

Τα μελάνια εκτύπωσης χρησιμοποιούνται για την απεικόνιση ενός μηνύματος, ενός κειμένου, μιας φωτογραφίας στο υπόστρωμα εκτύπωσης (χαρτί, μέταλλο, πλαστικό, γυαλί, ξύλο κα).

Τα εκτυπωτικά μελάνια αποτελούνται από ρητίνες, διαλύτες, πρόσθετα και χρωστικές. Διακρίνονται σε δύο κατηγορίες ανάλογα με τα ρεολογικά τους χαρακτηριστικά: ρευστά και παχύρευστα (μορφή πάστας). Επίσης διαχωρίζονται σύμφωνα με την μέθοδο εκτύπωσης στις ακόλουθες κατηγορίες: μελάνια φλεξογραφίας (εκτύπωση χαρτιού, χαρτονιού, φιλμ κα), μελάνια βαθυτυπίας (εκτύπωση φιλμ, επιμεταλλωμένων υποστρωμάτων, χαρτιού, χαρτονιού, αλουμινίου κα), μεταξοτυπίας (εκτύπωση υφάσματος, χαρτιού, φιλμ κα), μελάνι λιθογραφίας – offset heaset/sheetfed/coldset (εκτύπωση χαρτιού εφημερίδας, περιοδικών, εντύπων, βιβλίων τηλεφωνικών καταλόγων κα) και τέλος μελάνια τυπογραφίας (εκτύπωση χαρτιού εφημερίδας, περιοδικών, εντύπων κα.).

Tα μελάνια παράγονται σε σύγχρονα εξοπλισμένες εγκαταστάσεις, όπου οι πρώτες ύλες αναμειγνύονται λειοτριβούνται και με ανάμειξη παράγεται στην εμπορική μορφή η πικοιλία των αποχρώσεων.

107. Τι εννοούμε εκτυπώσιμη περιοχή σελίδας σε ένα πρόγραμμα ηλεκτρονικής επεξεργασίας μακέτας;

Με τον όρο εκτυπώσιμη περιοχή σελίδας στο πρόγραμμα επεξεργασίας μακέτας εννοούμε την περιοχή σχεδίασης του προγράμματος στην οποία ότι έχουμε σχεδιασμένο, μπορούμε να το τυπώσουμε. Έχει να κάνει με το μέγεθος της εκτυπώσιμης επιφάνειας του χαρτιού που τροφοδοτεί τον εκτυπωτή. Συνήθως καθορίζεται από μία λεπτή μαύρη γραμμή, στην περιοχή σχεδίασης.

108. Τι είναι το πρόγραμμα ηλεκτρονικής σχεδίασης μακέτας και για ποιες εφαρμογές είναι κατάλληλο;

Το πρόγραμμα επεξεργασίας μακέτας είναι ένα πρόγραμμα που τα πλεονεκτήματά του είναι να σχεδιάζει με διανυσματικό τρόπο.

Τα διανυσματικά αρχεία που παράγονται μπορούν να τυπωθούν επίσης και σε πολύ μεγαλύτερες από τις αρχικές διαστάσεις χωρίς απώλεια στη ποιότητα ενώ έχουν σχετικά μικρό μέγεθος αρχείων.

Οι εφαρμογές του είναι συνήθως λογότυπα, κάρτες, επιστολόχαρτα, πολύπτυχα, αφίσες, φλάϊερ , και γενικά έντυπα με περιορισμένο σχετικά κείμενο.

109. Για ποιο λόγο κλειδώνουμε αντικείμενα ή ομάδες αντικειμένων σε μια ορισμένη θέση;

Πολλές φορές κατά τον σχεδιασμό ενός θέματος, για να μην μπορούμε να μετακινήσουμε χωρίς την θέλησή μας αντικείμενα, στα οποία έχουμε καθορίσει εκ των προτέρων τη θέση τους κλειδώνουμε τα αντικείμενα.

110. Να αναφέρετε τα εργαλεία: επιλογής και άμεσης επιλογής σε ένα πρόγραμμα ηλεκτρονικής σχεδίασης μακέτας και να εξηγήσετε τις διαφορές στη χρήση τους.

Ένα πρόγραμμα ηλεκτρονικής σχεδίασης είναι το Adobe Illustrator και το εργαλείο επιλογής είναι το μαύρο βελάκι ενώ της άμεσης επιλογής είναι το λευκό βελάκι.

Με το εργαλείο της επιλογής μπορούμε να επιλέξουμε μ ένα κλικ πάνω στο αντικείμενο οπουδήποτε και στη συνέχεια να το μετακινήσουμε, να το χρωματίσουμε κλπ.

Με το εργαλείο άμεσης επιλογής μπορούμε αν επιλέξουμε όλους τους κόμβους ένα αντικείμενο να μετακινηθεί κλπ Ωστόσο, είναι πιο χρήσιμη η δυνατότητα τροποποίησης των επιμέρους σημείων διαδρομής. Μπορούμε δηλαδή να μετακινήσουμε κάθε κόμβο ξεχωριστά αλλάζοντας το αρχικό σχήμα ή να καμπυλώσουμε τις γωνίες ενός τετραγώνου ή να μετατρέψουμε σε αστέρι ένα πολύγωνο

111. Ποια είναι η ιδιότητα μιας ομάδας αντικειμένων (group) σε ένα πρόγραμμα ηλεκτρονικής επεξεργασίας μακέτας;

Τα αντικείμενα που είναι group μπορούν επιλεχτούν και να μετατοπιστούν ή να αλλάξουν μέγεθος όλα μαζί αφού επιλέξουμε ένα από τα αντικείμενα της ομάδας.

112. Τι είναι ένα γέμισμα ντεγκραντέ σε ένα πρόγραμμα ηλεκτρονικής επεξεργασίας μακέτας, πως δημιουργείται και πως ρυθμίζεται;

Σταδιακή, βαθμιαία αλλαγή από ένα χρώμα σε άλλο ή από μια απόχρωση του ίδιου χρώματος σε άλλη.

Στα προγράμματα επεξεργασίας μακέτας υπάρχει ειδικό εργαλείο κι εντολή στα οποία ρυθμίζονται:

 • Ο τύπος του ντεγκραντέ (γραμμικό ή κυκλικό)
 • Η κλίση του
 • Η διαφάνεια
 • Η σχετική θέση στο σχήμα

Και κάποιες επιμέρους ρυθμίσεις ανάλογα με τις εταιρίες και τις εκδόσεις

113. Μπορούμε να χρωματίσουμε εικόνες με την παλέτα των χρωμάτων σε ένα πρόγραμμα επεξεργασίας μακέτας; Αν ναι, τι είδους εικόνες είναι αυτές;

Μπορούμε να χρωματίσουμε εικόνες μόνο αν είναι σε bitmap μορφή

114. Πώς μπορείτε να κρύψετε ένα επίπεδο (layer); Πώς μπορείτε να εμφανίσετε μεμονωμένα επίπεδα σε ένα πρόγραμμα ηλεκτρονικής επεξεργασίας μακέτας;

Συνήθως στα προγράμματα επεξεργασίας μακέτας στα επίπεδα σχεδίασης (layers) υπάρχει ένα εικονίδιο «ματάκι» που όταν πιέζουμε πάνω σ αυτό εμφανίζεται ή εξαφανίζεται το σύνολο των αντικειμένων που βρίσκονται πάνω σ αυτό.

115. Πώς μπορείτε να εμφανίσετε ή να κρύψετε το προοπτικό πλέγμα, σε ένα πρόγραμμα ηλεκτρονικής επεξεργασίας μακέτας;

Στα προγράμματα επεξεργασίας μακέτας όπως και το Adobe Illustrator δίνεται η δυνατότητα εμφάνισης ή απόκρυψης προοπτικού πλέγματος μέσω της εντολής ViewàPerspective GridàShow Grid  ή  Hide Grid ανάλογα

116. Σε ένα πρόγραμμα ηλεκτρονικής επεξεργασίας μακέτας, πώς μπορούμε να κάνουμε αλλαγή μονάδων μέτρησης σε τρέχον έγγραφο και γιατί;

Στα προγράμματα επεξεργασίας μακέτας όπως και το Adobe Illustrator δίνεται η δυνατότητα αλλαγής  μέσω της εντολής του μετρικού συστήματος μέσω της εντολής EditèPreferencesàUnitsκι επιλέγοντας διάφορα άλλα μετρικά συστήματα

117. Ποια η χρήση της παλέτας Pathfinder, σε ένα πρόγραμμα ηλεκτρονικής επεξεργασίας μακέτας; Αναφέρατε όλες τις πιθανές επιλογές σχεδιασμού που μας προσφέρει.

Η επιλογή Pathfinder στα προγράμματα επεξεργασίας μακέτας μας δίνει τη δυνατότητα να σχεδιάσουμε αντικείμενα που προκύπτουν από διάφορους συνδυασμούς δύο ή περισσότερων αντικειμένων όπως

 • Πρόσθεση
 • Αφαίρεση
 • Ένωση
 • Συνδυασμό με ένωση και αφαίρεση κοινού τμήματος

Στις πιο σύγχρονες εκδόσεις προστέθηκαν κάποιες ακόμα εφαρμογές που βασίζονται στην παραπάνω λογική όπως οι εντολές MergeDivideCropκλπ.

118. Τι είναι διαδρομές (paths) και τι αντικείμενα (objects) σε ένα πρόγραμμα ηλεκτρονικής σχεδίασης μακέτας;

Οι διαδρομές (paths) είναι το περίγραμμα ενός διανυσματικού θέματος που μπορεί είναι ελεύθερο σε σχεδιασμό (καμπύλη ή ευθεία) ή να έχει και τη μορφή ορθογωνίου σχήματος ή έλλειψης. Αυτά συνήθως σχεδιάζονται με ειδικά εργαλεία (pen), ή σχηματικά εργαλεία. Μπορούν να μεγεθυνθούν ή να υποστούν σμίκρυνση χωρίς απώλειες και αν είναι και κλειστά σχήμα μπορούν να δεχτούν και γεμίσματα χρώματος ,ντεγκραντέ, μοτίβα κλπ. Αντικείμενα ονομάζονται όλα όσα βρίσκονται πάνω στην επιφάνεια σχεδίασης (σχήματα, εικόνες, γράμματα κλπ)

119. Πότε χρησιμοποιούμε χρώματα σύμπτωσης (Registration colors) σε ένα πρόγραμμα ηλεκτρονικής επεξεργασίας μακέτας;

Τα χρώματα σύμπτωσης χρησιμοποιούνται για το χρωματισμό των ειδικών σημαδιών σύμπτωσης (registrationmarks) που τυπώνονται έξω από τη σελίδα και στόχο έχουν τον έλεγχο των  συμπτώσεων  κατά τη διάρκεια της εκτύπωσης.

120. Περιγράψτε τρεις τρόπους με τους οποίους μπορείτε να γεμίσετε ένα αντικείμενο με χρώμα σε ένα πρόγραμμα ηλεκτρονικής επεξεργασίας μακέτας.

Για το χρωματικό γέμισμα ενός αντικειμένου σ ένα πρόγραμμα επεξεργασίας όπως το Adobe Illustrator αφού το επιλέξουμε μπορούμε να το κάνουμε

 • Με την επιλογή του χρώματος Foreground από το κάτω μέρος της παλέτας των εργαλείων
 • Από την εντολή Windowà Color και την επιλογή συγκεκριμένου χρώματος
 • Από την εντολή Windowà Swatches  και την επιλογή χρώματος που έχουμε προσχεδιάσει
 • Με τη χρήση του εργαλείου eyedropperκαι από επιλογή άλλου χρωματισμένου αντικειμένου στην επιφάνεια σχεδίασης

121. Αναφέρατε 4 κατηγορίες πινέλων με τους οποίους μπορείτε να εφαρμόσετε περίγραμμα ή γέμισμα, σε ένα αντικείμενο σε ένα πρόγραμμα ηλεκτρονικής επεξεργασίας μακέτας. Αναπτύξατε την απάντησή σας ώστε να καταστούν διακριτές οι μεταξύ τους διαφορές.

Στο CorelDraw που είναι ένα πρόγραμμα επεξεργασίας μακέτας υπάρχει το εργαλείο πινέλο (brush) στο οποίο μπορούμε να εφαρμόσουμε περιγράμματα αλλά και γεμίσματα σ ένα αντικείμενο.

Από το εργαλείο ArtisticMediaεπιλέγουμε στην πάνω μπάρα το εργαλείο brush.

Στη συνέχεια μας δίνεται η δυνατότητα να επιλέξουμε μία σειρά παραλλαγών  αφού δώσουμε ένα πάχος να διαλέξουμε μία σειρά από παραλλαγές του brushόπως

 1. Artistic
 2. Calligraphy
 3. Objects
 4. Scroll
 5. Splatter κλπ

122. Αναφερθείτε στους μετασχηματισμούς που μπορείτε να εφαρμόσετε με την παλέτα Transform σε ένα πρόγραμμα ηλεκτρονικής επεξεργασίας μακέτας;

Από την εντολή Transformστο πρόγραμμα AdobeIllustratorμπορούμε να:

 1. Να ορίσουμε οριζόντια και κάθετη διάσταση στο αντικείμενο
 2. Μετατοπίσουμε σχετικά ή απόλυτα ένα αντικείμενο σε σχέση με κάποιο σημείο του και με την επιφάνεια σχεδίασης
 3. Να περιστρέψουμε το αντικείμενο
 4. Να μεγεθύνουμε ή να σμικρύνουμε ένα αντικείμενο με ίσο ή διαφορετικό ποσοστό σε κάθε κατεύθυνση.
 5. Να στρεβλώσουμε (εντολή shear) ένα αντικείμενο

Σε νεώτερες εκδόσεις έχουμε επιπρόσθετες εντολές όπως να ορίσουμε τον τύπο των γωνιών ενός πολυγώνου κλπ.

123. Πώς μπορούμε να εισάγουμε εικόνα από άλλα προγράμματα (π.χ. Photoshop, Photopaint), σε ένα πρόγραμμα ηλεκτρονικής σχεδίασης μακέτας;

Mπορούμε να εισάγουμε με την εντολή file->import και επιλέγοντας το είδος του χαρτογραφικού αρχείου (tif, jpg, κλπ)

124. Αναφέρατε δύο από τα πλεονεκτήματα της χρήσης των επιπέδων (layers), όταν δημιουργείτε σχέδια, σε ένα πρόγραμμα ηλεκτρονικής επεξεργασίας μακέτας.

Πλεονεκτήματα σχεδιασμού σε layer ενός προγράμματος ηλεκτρονικής σχεδίασης μακέτας:

 1. Να μπορούμε να χρησιμοποιούμε στο ίδιο αρχείο διαφορετικές παραλλαγές ενός layout έτσι ώστε να μπορούμε να συνδυάσουμε τα σχεδιαστικά θέματα και να είναι πιο εύκολη η επιλογή του τελικού layout. Πχ σε μία φωτογραφία που βρίσκεται μόνη της σ ένα layer ελέγχουμε πως φαίνονται τα γράμματα
 2. Ένα περίπλοκο σχέδιο μπορούμε να το απομονώσουμε σε ξεχωριστό layer ώστε να είναι πιο εύκολος ο χειρισμός του υπολοίπου layout.
 3. Στη περίπτωση που έχουμε πολύγλωσση έκδοση αποθηκεύουμε το κείμενο σε ξεχωριστό layer

125. Ποια η διαφορά μεταξύ ανυσματικών γραφικών (vector graphics) και γραφικών bitmap;

 • Τα διανυσματικά αρχεία παρέχουν δυνατότητες αλλαγής μεγέθους και περιστροφής των σχημάτων, χωρίς να προκαλούνται αλλοιώσεις. Τα νέα αρχεία διατηρούν αναλλοίωτα τα βασικά χαρακτηριστικά τους (σχετικές διαστάσεις και σχετική θέση). Τα διανυσματικά γραφικά είναι ανεξάρτητα ανάλυσης (resolution  free) και προσαρμόζονται αυτόματα στο μέγεθος και την ανάλυση του μέσου που προβάλλονται ή εκτυπώνονται. Τα γραφικά bitmap εξαρτώνται άμεσα από την αρχική τους ανάλυση. Η ποιότητά τους ελαττώνεται δραματικά με την αύξηση του μεγέθους τους.
 • Για τη δημιουργία ενός σχήματος στα διναυσματικά γραφικά επιτρέπεται ο προσδιορισμός ενός μόνο χρώματος ή γέμισμα με χρωματική διαβάθμιση (color gradient), αλλά δεν είναι δυνατή η ενσωμάτωση φωτορεαλιστικής ποιότητας σε αντίθεση με τις χαρτογραφικές εικόνες όπου μπορείς να αλλάξεις το χρώμα σε κάθε pixel.

126. Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της μετατροπής κειμένου σε περιγράμματα (Create outlines) σε ένα πρόγραμμα ηλεκτρονικής επεξεργασίας μακέτας;

Το πλεονέκτημα μετατροπής του κειμένου σε περίγραμμα δίνει πολλές δυνατότητες στο γραφίστα να επεξεργαστεί  και να αποδώσει με πρωτότυπο τρόπο ένα λογότυπο ή ένα σχέδιο βασιζόμενο στην αρχική φόρμα του τυπογραφικού στοιχείου.

Μειονέκτημα όμως αποτελεί ότι ένα γράμμα ή ένα κείμενο που έχει μετατραπεί σε περίγραμμα χάνει την ιδιότητα αυτή του κειμένου και δεν μπορούμε να το χειριστούμε με τις ιδιότητες μιας γραμματοσειράς παρά παραμένει ως σχήμα.

127. Πώς κάνουμε αλλαγή διαστάσεων στην πινακίδα εργασίας (Artboard), σε ένα πρόγραμμα ηλεκτρονικής επεξεργασίας μακέτας;

Στο πρόγραμμα Adobe Illustrator μπορούμε μέσω του εργαλείου ArtboardToolνα το επιλέξουμε και να δώσουμε διαστάσεις

Στο CorelDrawμέσω των εντολών LayoutàPageSetupκαι δίνοντας νέες διαστάσεις

128. Πώς μπορείτε να δημιουργήσετε κείμενο, το οποίο θα ακολουθεί το σχήμα μιας διαδρομής ή ενός αντικειμένου, σε ένα πρόγραμμα ηλεκτρονικής επεξεργασίας μακέτας;

Στο πρόγραμμα Adobe Illustrator επιλέγουμε το εργαλείο Typeonpathtoolκαι γράφουμε απευθείας πάνω στο σχήμα

Στο CorelDrawεπιλέγω το κείμενο κι ένα σχήμα και μέσω των εντολών TextàFitTexttoPath

Και στα δύο προγράμματα δίνονται διάφορες επιλογές που αφορούν μετατόπιση, σχετική θέση κειμένου κλπ

129. Αναφέρατε επιλογές και εργαλεία που προσφέρονται σε ένα πρόγραμμα ηλεκτρονικής επεξεργασίας μακέτας κατά τη δημιουργία σύνθετων γραφικών.

Στο πρόγραμμα Adobe Illustrator υπάρχει μεγάλος αριθμός όπως:

Η ομάδα των φίλτρων που αφορούν τα IllustratorEffectκαι εφαρμόζονται σε μεμονωμένα σχήματα (3D, Stylizeκλπ)

Η ομάδα των Wrap tool, Twirl Tool, Pucket Tool, Bloat Tool κλπ

Flair Tool

Symbol Spray Tool

Blend Tool

Column Graph Tool

130. Πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε κείμενο, του οποίου τα γράμματα αποτελούν τμήμα εικόνας, σε ένα πρόγραμμα ηλεκτρονικής επεξεργασίας μακέτας;

Στο πρόγραμμα Adobe Illustrator μπορούμε να ενθέσουμε εικόνα μέσα σε κείμενο.

Για το πετύχουμε αυτό γράφουμε ένα κείμενο και τοποθετούμε μία εικόνα κάτω από το κείμενο.

Επιλέγουμε και τα δύο και εκτελούμε την εντολή

Objectà Clipping MaskàMake

 

 • Εφευρέτης της μεθόδου είναι ο Αλόϊς Σενεφέλντερ. Παρατήρησε ότι, όταν άπλωνε μείγμα νερού και σταγόνων λαδιού σε ένα τυπωμένο χαρτί, το λάδι συγκρατούνταν μόνο στα μελανωμένα μέρη του εντύπου. . Παραδοσιακή λιθογραφία Περισσότερα
 • Εφευρέτης της μεθόδου είναι ο Αλόϊς Σενεφέλντερ. Παρατήρησε ότι, όταν άπλωνε μείγμα νερού και σταγόνων λαδιού σε ένα τυπωμένο χαρτί, το λάδι συγκρατούνταν μόνο στα μελανωμένα μέρη του εντύπου. Kόλλες και συγκολλητικές ουσίες Περισσότερα
 • Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότερες εκτυπωτικές εργασίες γίνονται με ψηφιακά μηχανήματα, ενώ η ψηφιακή τεχνολογία εκτύπωσης έχει φέρει σημαντικές αλλαγές στην αγορά. Εκτυπωτές inject Περισσότερα
 • 1
 • 2